CAPITOLUL VII – STATUL CALIFORNIA
VII. ISTORICUL PAROHIEI „SFÂNTA TREIME”
Slujirea preotului Richard Grabowski (1971-1982)
a. Activitatea prodigioasă a pr. Richard Grabowski
 |
|
1971
18 ianuarie 1971. Pr Ușeriu informează, prin scrisoare, pe enoriași asupra motivelor care au stat la baza demisiei sale din funcția de preot paroh.
6 martie 1971. Pr. Richard Grabowski, cu preoteasa și familia sosesc la Los
Angeles. Se face o recepție de bun venit, în sala parohiei.
16 mai 1971. Prea Sf. Sa Episcopul Valerian, face instalarea oficială a Pr.
Grabowski. La slujbă și banchet, participă și alți preoți ortodocși.
5 august 1971. Picnicul „Ziua Românilor”, organizat de parohie și societate, se ține la Punte Hand Ball Club. Pr Grabowski slujește Liturghia în pavilion.
16 octombrie 1971. Pr. Grabowski, cu familia și câțiva enoriași fac o călătorie
la San Francisco, duminică 17 oct. Pr. Grabowski oficiază Sf. Liturghie pentru parohia „Învierea Domnului”. După slujbă urmează o masă și ședință.
21 noiembrie 1971. Buletinul Parohiei intră în al 5-lea an de publicație.
21 decembrie 1971. Corul Parohiei și alți voluntari încep colindatul pe trei
grupe, pe la casele enoriașilor. |
1972
12 februarie 1972. Seara, un program distractiv „Sweet-hearts în Monte
Carlo” dat de „Frăția Ortodoxă” în sala parohiei.
 |
|
21 martie 1972. Masă specială pentru adunarea de bani, spre a cumpăra un
cadou pentru Pr. Sf. Sa Episcopul Valerian, cu ocazia împlinirii a 20 de ani ca Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din America.
28 iunie 1972. Corul Parohiei și un grup de credincioși fac o călătorie la
Congresul Episcopiei la „Vatra Românească în Michigan, cu un autobuz Greyhound. Corul cântă în cadrul programului aniversării a 20 de ani de păstorire ca Episcop a Prea Sfințitului Valerian și din nou la Sf. Liturghie, duminica. Călătoria este organizată de ”Frăția Ortodoxă” iar conducătoarea grupului a fost doamna Mary Lapadat. Se întorc cu toții acasă la 5 lulie.
|
22 iulie 1972. Serata "LUAU HAWAIAN" a reuniunii femeilor in sala parohie.
20 august 1972. Picnicul „Ziua Românilor” aranjat de parohie și societăți. Iau
parte studenții de la Monterey și cântă Priceasna și Tatăl Nostru, la slujbă.
10 septembrie 1972. „Frăția Ortodoxă” organizeaza aniversarea de 25 de ani
de căsătorie a preotului și preotesei Grabowski. La slujbă și festivități iau parte Prea Sf. Sa Episcopul Valerian și Pr. John Toconita. Au fost prezenți toti copiii preotului Grabowski, precum și rude, venite din Europa.
12-17 septembrie 1972. Vizita canonică a Prea Sf. Sale Episcopul Valerian la
parohiile din Los Angeles și San Francisco. Vecernia slujită în Catedrala „Sf. Treime” din San Francisco, urmată de ședință. La Los Angeles au loc ședințe cu organizațiile parohiale și Sf. Liturghie, urmată de masă, în ziua de 17 septembrie. „Frăția Ortodoxă” organizează o masă, vineri 15 sept.
18-23 decembrie 1972. Colindătorii merg pe la casele credincioșilor.
1973
8-10 iunie 1973 - Reuniunea de Femei, găzduiește Cel de-al 25-lea Congres al
Organizației ARFORA , în biserica și sala parohiei noastre.
5-7 octombrie 1973 - Organizația locală din „Frăția Ortodoxă” este gazda
Conferinței a 6-a Anuale, a auxiliarei episcopiei, „Frăția Ortodoxă”. O masă cu dans, se ține la Hotelul Hyat' House pe Sunset Blvd.
10 octombrie 1973 - Comitetul de Plănuire al Cnsiliului Parohial se întâlnește
cu arhitectul, pentru a discuta planurile de construire a unei biserici noi.
John Axenty din Redondo Beach, unul din pionerii români in California, trimite un cec de $ 1.000.00, cu expresia bucuriei de a auzi că se fac planuri pentru construirea unei biserici noi.
11 noiembrie 1973 - Reuniunea Femeilor din parohie își sărbătorește
aniversarea a 25 de ani de existență, printr-o masă în sala parohiei.
21-24 decembrie 1973 - Câteva grupuri de enoriași merg cu colinda pe la
casele membrilor parohiei.
1974
6 ianuarie 1974. Adunarea Generală Specială ia hotărârea să se clădească o
nouă biserică, după planurile prezentate de Comisia de Plănuire și să se înceapă construcția, dacă se vor primi obligații promise care să întreacă, în total, suma de $100.000.0. Nu a fost să fie.
25 martie 1974. Pr. Grabowski merge în ziua de Buna-Vestire la Palm Springs,
unde slujește Sf. Liturghie în biserica Luterană „Our Saviour", dând astfel posibilitatea celor care nu pot veni la biserică să se spovedească și împărtășească în Postul Paștilor. Răspunsurile la slujba le-au dat cantorii Vasile Bobango și Aurel Vlaicu.
16 iunie 1974. Masa, cu scopul deschiderii campaniei de adunat fonduri pentru
biserica nouă. La Sf. Liturghie și masă ia parte Prea Sf. Sa Episcopul Valerian.
20 iulie 1974. Serată „Hawaian Luau" organizată de Reuniunea de Femei.
13 octombrie 1974. Adunarea Generală Specială a parohiei hotărăște să se
renunțe la clădirea unei noi biserici, cum se hotărâse la 6 ianuarie 1974, deoarece promisiunile de contribuții sunt foarte încete, iar pretul construcției s-a ridicat din cauza inflației la $255.000.00. Consiliul Parohial este îndrumat să pregătesca planuri pentru modernizarea și, eventual, lărgirea actualei biserici, urmând să prezinte planurile la adunarea generala din ianuarie 1975.
20-22 decembrie 1974. Colindătorii vizitează casele enoriașilor
1975
25-28 februarie 1975. Părintele Grabowski face o vizită la parohia din San
Francisco, mergând pe la casele unor membri și ține o ședință de comitet.
22 martie 1975. Parohia „Învierea Domnului" din San Francisco, alege noul
Consiliul Parohial la o ședință prezidată de Pr. Grabowski.
27 martie 1975. Părintele Grabowski este ales președintele Asociației Preoților
Ortodocși din Sudul Californiei.
7 decembrie 1975. Consiliul Parohial își exprimă sprijinul său față de Prea
Sfintitul Episcop Valerian și, la recomandația Comitetului 7x7, donează suma de $1.000.00 la „Fondul de apărare al Episcopului".
1976
25 ianuarie 1976. Adunarea Generală Parohiala decide să doneze suma de cinci
mii de dolari la Centrul de Documentare și Studii de la „Vatra”, iar parohia devine membru cu drept de vot a acestei organizații. Aceeași adunare, după ce a ascultat raportul Comisiei de Plănuire, prezentat de George Millos, a hotărât să se instaleze sisteme noi de încalzire și aer condiționat în biserică și în anexele sale, să se studieze și întocmească planuri pentru înfrumesețarea și îmbunatățirea proprietății parohiei, urmând să prezinte propunerile și planurile la o adunare generală, ulterioară.
2 mai 1976. Primăria orașului Los Angeles organizează un festival pentru Bi-centenarul Statelor Unite, cu participarea grupurilor etnice. Părintele Grabowski, cu un grup de doamne de la Reuniunea de Femei și cu concursul societăților „Viitorul Român” și „Doina” iau parte, având un chioșc cu țesături românești și mâncăruri românești.
19-24 decembrie 1976. Grupuri de enoriași merg cu colinda pe la casele
Credincioșilor noștri.
1977
30 ianuarie 1977. Adunarea Generală Parohială ia hotărâre să ajute pe Pr.
Grabowski la cumpărarea unei case proprietate personală, avansându-i sub formă de împrumut, suma necesară pentru „Down Payment" și plătindu-i anual o indemnizație de locuință, în loc de a-i mai pune la dispoziție locuința în casa parohială. Se mai decide apoi să îmbunătățească și să înfrumusețeze proprietatea parohiei, urmând ca planurile și prețurile de cost să fie prezentate spre aprobare la Adunarea Genarală viitoare.
14 mai 1977. Asociația Clerului Ortodox organizează un seminar de educație
religioasă pentru toate parohiile ortodoxe din regiune, în sala parohiei noastre. Vin ca vorbitori Pr. Schmeman și Pr. Hopko împreună cu profesoara Tarasar de la Seminarul „Sf. Vladimir” din New York.
 |
 |
|
|
|
|
22 mai 1977. Centenarul Independenței României - Acest important eveniment
din istoria poporului român a fost comemorat în toate comunitățile românești din America, Canada și restul lumii. La chemarea societăților „Viitorul Român" , (reprezentată prin Jon Cepoi) și „Doina" (reprezentată prin George Huzau) cu cooperarea parohiei, a avut loc după obișnuitul Te-Deum și banchet, Mircea Ionnitiu (fost secretar al Regelui Mihai), a rostit cuvântarea ocazională.
Episcopia Ortodoxă Română din America a dat publicității o declaratie în care a subliniat datele istorice și felul cum s-a ajuns la independența de stat a României, care se încheia prin cuvintele... „Privind la cele trecute nu încape nici o îndoială că neamul românesc își va continua destinul hărăzit de Dumnezeu și că va rămâne mărturie vie a credinței și a statorniciei pe pământul pe care s-a născut, încălzit de credința fierbinte în patrimoniul specific al neamului, refractari la otrava dimprejur ori chiar din casa lor și înstăpânit! de dorul libertății, Rornânii își vor păstra ființa în orice configurație de împrejurimi. Asta o dorim fraților noștri din țările prietene, pentru asta ne vom strădui și noi românii din America și pentru asta cerem îndurarea și ajutorul lui Dumnezeu". Semnat Valerian, Episcop. Cred că este important să dăm datele istorice care au dus la aceasta și, apoi la înfăptuirea României Mari. La 30 martie 1866 s-a votat cu majoritate plebiscitul, pentru alegerea Principelui Carol ca Domnitor în Moldova și Muntenia (Principatele Unite), iar la 10 mai 1866 Prințul Carol depune jurământul pe Constituție în fața Parlamentului, după slujba de la Metropolia Ungro- Vlahiei, din București. La 9 mai 1877 , Camera votează suzeranitatea, declarând independența Principatelor. La 10 mai 1866, Senatul aprobă hotărârea Camerei, declarând Ziua de Zece Mai, Sărbătoare Națională. La 10 mai 1881, Prințul Carol este încoronat ca Rege al României. In urma hotărârilor luate de popoarele din Basarabia (27 martie 1918), Bucovina (28 noiembrie 1918) și Transilvania (1 decembrie 1918), ziua de Zece Mai devine sărbătoarea „Încoronării nădejdilor poporului român", după ce alegerea lui Carol fusese „Ziua Învierii României".
2 iulie 1977. Congresul Episcopiei Ortodoxe Române, din America și Canada, a
dat publicității o Declarație, aprobată de acel Congres, prin care arăta că „Congresul, care este compus dintr-un mare număr de persoane de origine românească, cetățeni a unor țări libere și democrate, privește cu îngrijorare la situația fraților lor care trăiesc în Republica Socialistă România. Cu toate că Guvernul Român subliniază independența și integritatea teritorială a țării, laudă programul de industrializare, cetățenii români sunt lipsiți de cele mai elementare drepturi umane și neprivilegiați economicește. In ciuda faptului că România a semnat tratate internaționale, care garantează drepturile ornului, realitatea este că cetățenii români nu se bucură nici de libertatile pe care Dumnezeu le-a hărăzit și care au fost garantate, decurgând prin acordul semnat la Helsinki. Atâta vreme cât libertatea religiei, a presei, a întrunirilor, acțiunilor politice și a dreptului de mișcare înăuntrul și în afara țării, nu sunt aplicate. Congresul își ia obligația să facă tot ceea ce îi stă în putere și competență ca acestea să fie îndeplinite", (Punctul 21).
17 iulie 1977. Se ridică parastas de 20 de ani în memoria Părintelui Grigore
Coste.
24 iulie 1977. Pr. Grabowski oficiază Sf. Liturghie, la picnicul parohiei din San
Francisco. Serviciul religios și picnicul se țin la Knowland Park din Oakland.
25-28 octombrie 1977 - Al 5-lea Consiliu al Bisericii Ortodoxe din America, se ține la Montreal-Canada. Episcopul Theodosiu, fost episcop de Pittsburgh, Pa. este ales Mitropolit Primat. S-a născut în America, absolvent al Seminarului „Sf. Vladimir” din New- York și este în vârstă de 44 ani. Episcopia noastră a fost reprezentată de Prea Sf. Sa Episcopul Valerian și cate doi delegați din fiecare parohie. Biserica noastră a avut ca delegat pe Pr. Grabowski și pe președintele consiliului parohial, Dr. Cătălin Mitescu. Doamna Nicole Mitescu a luat parte la consiuliu, ca observatoar .
30 octombrie 1977. Serbarea „Culesul Viilor" dată de Reuniunea de Femei în
sala parohiei.
21-24 decembrie. Colindătorii merg pe la casele parohienilor.
1978
3-24 mai 1978. Se ține un curs de educație religioasă, cu programe
săptămânale.
10 septembrie 1978. Adunarea Generală Specială autorizează Consiliul
Parohial să pună în aplicare Planul de Înfrumusețare a proprietății parohiei si să demoleze vechea casă parohială, să cumpere altă casă si să o mute pe terenul parohiei, să planteze iarbă și pomi, să lărgească bucătăria halei, să acopere cu asfalt terenul de parcat și să pună gard în jurul propietății.
21-24 decembrie 1978. Grupuri de colindători vizitează casele parohienilor
noștri.
1979
28-29 aprilie 1979. Aniversarea de 50 de ani a Episcopiei Ortodoxe Române
din America. Festivitățile se țin la Catedrala „Sf. Gheorghe” din Detroit (Southfield) Michigan, unde cu 50 de ani înainte se ținuse congresul de înființare. Parohia noastră a fost reprezentată de Pr. și preoteasa Grabowski, George Voishan, Julian și Mary Lapadat.
12 mai 1979. Pr. Grabowski slujește Sf. Liturghie, la Casa Română și Capela din
Oakland, Ca, pentru membrii parohiei „Invierea” din San Francisco. Răspunsurile au fost date de diaconul Ioan Sîrbu, Traian Ocneanu și AIexandru Blaga. După Sf. Liturghie a avut loc o masă, apoi ședința Consiliului. A urmat un program pentru comemorarea zilei de 10 mai, sărbătoarea națională a poporului român. Miron Butariu, președintele Consiliului Parohial de la biserica noastră a luat parte la program, vorbind despre însemnătatea zilei de 10 mai în Istoria Neamului Românesc.
1-3 iunie 1979. Reuniunea de Femei a parohiei, găzduește Congresul Anual al
organizatiei ARFORA. A luat parte Prea Sf. Sa Episcopul Valerian, Părintele Constantin Tofan din Canton, Ohio (duhovnic la ARFORA) și Diaconul Ioan Sîrbu de la San Jose. În cursul Sf. Liturghii din 3 lunie, la care a slujit și Pr. Grabowski, Diaconul Sîrbu a fost hirotonit preot, pe seama parohiei din San Francisco, de către Prea Sf. Episcop Valerian. Congresul a avut mare succes, luând parte la el oaspeti și delegați din toate părțile Statelor Unite și din Canada.
16 septembrie 1979. Are loc instalarea noului preot Ioan Sîrbu la parohia „Invierea” la Oakland. Corul parohiei noastre, sub direcția domnului Emil Ciontea și un grup de enoriași (total 36 la numar) au mers la Oakland cu autobuzul, luând parte la festivități. Sfânta Liturghie a fost oficiată de preoții Grabowski și Sîrbu, iar după Liturghie, Pr Grabowski, ca delegat al Episcopului, a citit documentul de instalare a Pr Sîrbu, ca preot paroh al parohiei „Invierea”, înmânându-i noului preot Sf. Cruce și Evanghelia. Slujba și masa care a urmat, după aceea, s-au ținut la „Casa Română" și Capela 124 Montecito Ave. Oakland, Ca., o clădire cumpărată de românii din acea regiune, pentru a servi ca centru cultural și biserică. Grupul nostru a plecat din Los Angeles sâmbătă 15 septembrie, dirnineața și s-a întors duminica 16 septembrie, aproape de miezul nopții.
11 noiembrie 1979. Aniversarea de 40 de ani de la înființarea parohiei și
sfințirea casei parohiale. Sf. Liturghie arhierească, oficiată de P.S.Episcopul Valerian, asistat de Pr. R. Grabowski, la strană cu John Limbason, Cătălin Mitescu și Simion Poptelecan, iar corul a fost condus de Emil Ciontea. Apostolul a fost citit de Dr. Trajan Ocneanu din Carmel, California. După slujbă, a urmat procesiunea, în frunte cu PSA Episcopul, la casa parohială unde s-au făcut slujba de sfințire. Banchetul, la care au luat parte peste 400 persoane, s-a desfășurat sub conducerea maeștrilor de ceremonie Miron Butariu și Cătălin Mitescu. Cuvântarea ocazională a fost ținută de PSA Episcopul Valerian. După banchet, s-a rulat filmul făcut la 26 Octombrie 1952, cu ocazia resfințirii bisericii (devastată de un incendiu). Cu acea ocazie PSA Episcopul Valerian, ca vicar al episcopiei a făcut întâia sa vizită canonică în California. La serviciile religioase au luat parte Protopopul John Trutza din Cleveland, Ohio, diaconul Teodor Sideras de la Catedrala Sfântul George din Detroit și Părintele Richard Grabowski, de la parohia locală.
19 decembrie 1979. Trece la cele eterne George Voishan, un fruntaș,
sprijinitor și membru de onoare pe viață al parohiei. Înmormântarea a avut loc duminică, 23 decembrie, slujba fiind oficiată în biserică, iar înhumarea în cimitirul de la „Vatra Românească”. Elogiul, în limba engleză, a fost rostit de Pr Richard Grabowski, iar în limba română de Miron Butariu, președintele consiliului parohial. George Voishan se născuse la 1 ianuarie 1912, în orașul Elwood City, Pennsylvania, din părinți care au emigrat din Transilvania. Prin munca asiduă, lucrând în cursul zilei și studii nopțile, a obținut două diplome de la UCLA, iar mai târziu de pe urma unei invenții tehnice a devenit un om înstărit. A fost membru al societății „Viitorul Român", sprijinitor al episcopiei și un om de rară ganerozitate. A fost înmorrnântat în cimitirul de la ”Vatra Rornânească”.
1980
27 ianuarie 1980. Adunarea Generală Anuală.
24 februarie 1980. Corul Parohiei condus de Emil Ciontea a cântat la Vecernia
din Duminica Ortodoxiei, la Catedrala „Sfânta Sofia” din localitate.
6 aprilie 1980. Banchetul de Paști.
11 mai 1980. Ziua Mamei și Zece Mai - banchet cu program. Se depune o
coroană de flori pe mormântul lui George Voishan, unul din susținătorii parohiei.
26 iulie 1980. Consiliul Eparhial anunță că la data de 20 septembrie va avea
loc la Cleveland, Ohio, Adunarea Specială pentru alegerea de vicar al episcopiei. Candidatii sunt: Arh. Martinian Ivanovici, Arh. R. Braga și Preotul Natanaiel Popp. (A fost ales Pr. Natanaiel Popp. Delegații parohiei au fost Pr. R. Grabowski, Miron Butariu și Cătălin Minescu).
14 septembrie 1980. Consiliul Parohial aprobă trimiterea unei scrisori și a unui
memorandum în cazul Episcopului Valerian.
1981
8 martie 1981. Vizita canonică a Episcopului Valerian. Banchet dat în onoarea
Pr. Richard Grabowski, aniversarea de 10 ani ca paroh. Este hirotonit, ca diacon, teologul Mircea Gh. Niculescu.
16 aprilie 1981. Preoții ortodocși din Sudul Californiei, oficiază o liturghie la
Capela de la Camp Pendelton, a marinei americane.
26 aprilie 1981. Banchet cu ocazia Paștilor.
10 mai 1981. Banchet – de Ziua Mamei și Sărbătoarea Națională a României.
Comemorări, cu program cultural.
11 octombrie 1981. Petrecere „Culesul viilor” dată de Reuniunea de Femei a
parohiei.
8 noiembrie 1981. Banchet, comemorarea a 100 de ani de la nașterea
compozitorului George Enescu. Vorbește Miron Butariu.
15 noiembrie 1981. Se împlinesc 24 de ani de continuă apariție a Buletinului
Parohial, care a fost inițiat de Părintele Victor Bărbulescu. Buletinul apare lunar și cuprinde ample inforrnații din parohie și din comunitatea românească.
27 decembrie 1981. Petrecere de Crăciun, cu dans.
28 decembrie 1981. Marele ziar „Los Angeles Times” (Part VIII/Monday,
December 28, 1981) publică un articol și o fotografie luată de fotograful ziarului, Gary Friedman, la bazarul bisericii, din preajma Crăciunului 1981. Susie Butariu și Ana Bădescu, conducîtoarele „Reuniunii Femeilor", îl înconjoară pe Pr. Richard Grabowski, cu prezentarea delicatesele bucătăriei românești.
b. Transferul preotului Richard Grabowski la Cleveland
1982
24 februarie 1982. Trece la cele eterne Pr. Anhidim Ușeriu, fost preot al
parohiei.
20 martie 1982. Pr. Richard Grabowski viziteaza românii din Phoenix, Arizona.
Au luat parte la slujba făcută în limba română un număr de 60 persoane, care se străduiesc să pună bazele unei parohii.
27 martie 1982. Vizita canonică a Episcopului Vicar Natanael.
4 aprilie 1982. Parastase în memoria Pr. Victor Bărbulescu (13 ani de la
moarte) și Pr. Ușeriu (6 săptămâ
ni de la moarte).
9 mai 1982. Ziua Mamei (vorbește George Dascălu) și Zece Mai (vorbeste Miron
Butariu).
15 mai 1982. Pr. Richard Grabowski își dă demisia din functia de preot al
parohiei.
27 iunie 1982. Adunarea Generală Specială pentru alegerea unui nou preot. A
hotarât să lase la aprecierea Episcopului numirea unui nou preot, stabilind remunerațiile: $1.031.50 salar lunar, plus casa parohială, mașină și altele.
15 august 1982. Banchetul de rămas bun în cinstea Pr Richard Grabowski.
1 octombrie 1982. Sosește în Los Angeles, venind din Minnesota, nou-numitul preot paroh, Părintele Constantin Alecse.