CAPITOLUL VII – STATUL CALIFORNIA
VII. ISTORICUL PAROHIEI „SFÂNTA TREIME”
Slujurea Părintelui Protopop Constantin Alecse
(Anul 2013)
2013 - Anul lansării Monografiei Satului Dâmbroca ("Curcubeu peste timp")
2013 - Lansarea Monografiei Satului Dâmbroca (Curcubeu peste timp)
Funcționarii parohiei, aleși și confirmați (2013)
La Adunarea Generală Parohială din ziua de Duminică 10 Februarie 2013, au fost aleși următorii funționari ai parohiei:
Consiliul Parohial (2013): Adomnicai Andrei-Marian,
Adomnicai-Mos Raluca,
Alecse Elena,
Anghelcev Daniel,
Anton Ion,
Busuioc Diana,
Cadia Mariana,
Ciceu Ion,
Ciocan Constantin,
Ciocan Paulina,
Cociuban Nastaca,
Cufuioti Panait,
Jercan George,
Jercan Getta,
Mantea Paul,
Popa Elena,
Popa Paul,
Popescu Sabina,
Predescu Petrica,
Serban Dora,
Serban Marian,
Vahab Adina,
Vahab Christian,
Vamvulescu Gabriel ; Ex Officio: Fr. Alecse Constantin; Delegații la Congres (2013 & 2014): Mr. Vahab Christian și
Mr. Ion Anton; Supleanții la Congres (2013 & 2014):
Mrs. Mariana Cadia și
Mrs. Sabina Popescu; Comitetul de nominare: Razvan George Jercan,
Ion Anton, Panait Cufuioti, Getta Jercan, Fr Constantin Alecse. Funcționarii aleși: Presedinte: George Jercan, Vice Presedinte: Petrică Predescu, Secretar : Dora Marcela Șerban, Casier: Nastaca Cociuban, Controlor I: Getta Jercan,
Controlor II: Paul Popa, Epitrop I: Ion Anton, Epitrop II: Constantin Ciocan, Epitrop III: Ion Ciceu; Comitete de actiune: Dnul Panait Cufuioti – Activitatile Religioase,
Cantori: Ipodiaconii Gabriel Vamvulescu, Panait
Cufuioti, si Liviu Constantinescu,
Dnul Ion Anton – Activitatile culturale,
Dnul Paul Mantea – Investitii
Noile Taxe pentru biserică pentru slujbe speciale (2013): Dl Ion Anton face propunerea,secundat de dna Getta Jercan, și
dl Emil Butnareanu, ca noul consiliu parohial, ales
pentru anul 2013, sa finalizeze (sa decreteze), asupra maririi donatiilor (incepand cu 1 ianuarie 2013) pentru urmatoarele slujbe religioase: Boteze: Membri $ 300.00;
Ne-membri $ 400.00; Cununii: Membri $ 300.00;
Ne-membri $ 400.00; Înmormântări: Membri $ 250.00;
Ne-membri $ 350.00; Parastase: Membri $ 75.00;
Ne-membri $ 125.00; Membrie: Membrii (adulți) $ 250.00; Pensionarii/Studentii:
Membrii: $ 150.00 (individual)
Sfintele Pasti ca invitatie la nemurire
"Veniti de primiti nemurire!", desi nu este o reproducere "ad litteram”, reprezinta chemarea pe care o rosteste Biserica in mod solemn, la fiecare praznic al Sfintelor Pasti si pe care o reinnoieste in fiecare Sfanta Liturghie. Chiar daca suntem constienti ca este o invitatie de nerefuzat, atat de mult suntem legati de cele ale lumii acesteia, incat "ne permitem" sa o ignoram... (detalii in revista "Viața Creștină", Ediția de Sf. Pașiti).
Spre Lumina Invierii
Iisuse, Domnul meu, de Tine-mi este sete
Si-adanc ma rog, sa nu ma lasi, pacatul sa ma-mbete
Spre Tine, zilnic, navalnic am pornire
S-ajung cu sufletu-mi curat, la Sfanta Ta Marire...
Sfintele Pasti - serbare, nu comemorare
Sarbatoarea Sfintelor Pasti nu este comemorarea unui eveniment din trecut, ci serbarea Invierii Domnului. De Pasti nu suntem chemati de Biserica sa ne aducem aminte de ceva ce nu mai este, ci sa participam la Invierea lui Hristos care s-a petrecut si se petrece tainic si in zilele noastre. Nu intamplator cantam in timpul Liturghiei pascale: "Astazi toate s-au umplut de lumina, cerul si pamantul si cele de sub pamant"... (revista "Viața Creștină").
Nu “Paşte”, ci “Paşti”!
Faptul ca de cativa ani, in vocabularul uzual al limbii romane - la toate nivelurile si chiar si in mediul bisericesc - s-a inoculat, cu titlul de sindrom, o grava eroare de exprimare in pronuntarea denumirii biblice a celui mai mare praznic al crestinismului: Sfintele Pasti, sau Invierea Domnului, sub forma peiorativa si stranie de "Paste", ne determina sa luam atitudine, semnaland pericolul iminent de degenerare in erezie a conotatiilor biblice si dogmatice, caracteristice acestui eveniment culminant al mantuirii noastre... (revista "Viața Creștină")
Obiceiuri de Pasti
Noaptea, dupa primul cantat al cocosilor, toata suflarea satului se scoala pentru a pleca la slujba de Inviere. Inainte de a pleca de acasa toti oamenii, varstnici si tineri, se spala pe fata cu un ou rosu si un banut de argint, in credinta ca vor "fi sanatosi ca oul si curati ca argintul". Apoi barbatul ia cosul cu pasca si intreaga familie se indreapta catre biserica ... (revista "Viața Creștină").
Postul Sfintelor Pasti 2013
Indrăznim a vă transmite invitaţia de secole a Bisericii noastre, făcuta cu stăruinţă, dar şi cu blândeţe, de a porni într-un pelerinaj, într-o impreună–călătorie cu Dumnezeu. Sa avem curajul de a face un prim pas în „tristeţea strălucitoare” a Postului ca apoi să vedem destinatia, bucuria sublimă a Paştelui („pascha”, „trecere”), intrarea întru slava Împărăţiei. Condiţia omului de fiinţă logică în general, a creştinului în mod special, este accentuată în această perioada de aceea de „homo peregrinus”, de drumeţ întru Cuvantul divin, către Împărăţia lui Dumnezeu... (revista "Viața Creștină")
Urcusul spre Golgota - Sfintele Pasti, 2013
(de Ion Anton)
In viata de zi cu zi, bunul crestin intalneste momente de traditie evanghelica si apostolica cu randuiala canonica pentru Biserica universala crestina. Patru sunt sarbatorile din an cu dumnezeisti canoane obligatorii: Nasterea Mantuitorului Hristos; celebrarea Sfantului Petru; Adormirea Maicii Domnului si Invierea Domnului nostru Iisus Hristos (Pastile). Fiecare dintre cele patru sarbatori crestine este precedata de un canon obligatoriu-postul. Postul este cea mai veche porunca data de Dumnezeu, omului, mai veche decat cele zece porunci date lui Moise prin tablele Legii, de aceea nici nu este inclusa intre cele zece porunci... (revista "Viața Creștină").
Diferenta dintre Crucea Mantuitorului si crucea noastra
Pentru inca o data in viata, parcurgem zile pline de o incarcatura spirituala deosebita. Sunt momente in care fiecare din noi ar trebui sa se gandeasca cat de mare este Jertfa Mantuitorului, si cat de mult incercam sa urmam calea prin care ne-a impacat cu Tatal Ceresc.
De foarte multe ori ne simtim coplesiti de durerile acestei vieti, caci din pacate ne lasam inconvoiati de ele. Uitam faptul ca "in lume necazuri veti avea" dupa spusele Mantuitorului, iar chemarea lui "Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi odihni pe voi" isi pierde ecoul in nepuntinta noastra de a crede cu adevarat (revista "Viața Creștină").
Programul slujbelor din Postul Mare (17 Martie – 5 Mai 2013)
În fiecare Duminica (din Postul Mare)
Slujba Utreniei, si Proscomidia, dela orele 9:00 am
Sfânta Liturghie, orele 10:00 am
Alte slujbe (potrivit anunturilor facute periodic de catre parintele paroh)
În fiecare Sâmbătă (cu excepţia Săptămânii Patimilor)
Sfânta Liturghie, orele 10:00 am
Parastasele de Obşte, orele 11:00 am
Alte parastase, la cerere, la biserică, cimitir sau acasă.
Spovedanii în Biserică
În fiecare Sâmbătă, înainte şi după Sfintele Slujbe
În fiecare Duminică între orele 9:00-9:45 am, şi după Sfintele Slujbe
Programul Slujbelor din Săptămâna Patimilor (27 Aprilie-5 Mai, 2013)
Spovedanii şi Împărtăşanie în Joia Mare şi Sâmbăta Patimilor, orele 8:30 am
Vizitarea bolnavilor şi persoanelor vârstnice (la cererea familiilor), în săptămâna premergătoare Săptămânii Patimilor, şi în toată Săptămâna Patimilor (27 Aprilie-5 Mai, 2013)
Hramul Bisericii - Banchetul de HRAM - Duminica 23 Iunie, 2013
(de la orele 1:00 pm, în sala mare parohială, la sfârşitul Sfintei Liturghii de Rusalii)
Programul artistic:
Muzică populară şi uşoara cu DJ"RaDu (Radu Topan), din Palm Springs, cunoscut nu numai romanilor"americani din Sudul Californiei, ci din intreaga Californie, prin gama ampla si variata de muzică populară românească, din toate regiunile României, muzică de dans, muzica uşoară internaţională;
Petrecerea s-a bucurat și de o surpriză (participarea unei recunoscute solistă de muzica populara, precum și câțiva solistii locali)
Pretul:
$ 30.00 - Adulţii, la mese de 10 persoane;
$10.00 - Tinerii de vârsta 11-18 ani
Intrare gratuită - Copiii sub 10 ani
Colinda 2012 și Colindatorii
Se apreciază eforturile voluntarilor, și generozitatea donatorilor la colindă:
 |
|
Colindători - Paul Eremenco, Maria Mangu, Victor Mangu, Ligia Raicu, Gelu Cismas, Ruby Baylin, Elena Popa, Paul Popa, David Popa, Ion Anton, Panait Cufuioti, Marian Serban, Andrei Marian Adomnitei, Raluca Mos-Adomnitei, Lucian Ghidus, Pr. Constantin Alecse (revista "Viața Creștină"); Impodobirea bradului: Ligia Raica,
Lucian Ghidus,
Elena & Paul Popa,
Victor & Maria Mangu,
Ion Anton (cumparatul, si instalarea bradului, ajutor la decorare); Donații de Crăciun 2012: Dorim si pe aceasta cale sa multumim tuturor donatorilor generosi care au trimis ofranda lor de Craciun 2012 prin intermediul plicurilor de donatii pentru marele praznic al Nasterii Domnului 2012 (revista "Viața Creștină") |
A trecut la vesnicie prof. Dumitru N. Turlacu
(Cantor al Bisericii "Sf.Treime", Los Angeles, California)
Prof. Dumitru N. Turlacu, dimpreuna cu parintele sau co-slujitor (timp de cca 6 ani), Protopopul Constantin Alecse, in 2012, in Catalina Island, California, dupa inmormantarea raposatei Paulina Voishan (apasa aici pentru un mini-foto-album co-slujire, la biserica "Sf. Treime". Pregatit sa vina, ca de obicei la Sfanta Biserica, dimineata dimineata, 16 Decembrie 2012, prof. Dumitru N. Turlacu, nu a mai apucat sa ajunga la Sfanta Slujba, ci a fost dus de urgenta la spital, in urma unui masiv atac de cord, unde, la orele 10:00 am (cand de obicei se incepe "Sf. Liturghie"), doctorii au proclamat decesul sau. Dumnezeu sa'l ierte! (revista "Viața Creștină")
O lacrimă amară
(poezie dedicata de prietenul sau, ing. Mircea Iordache, Romania)
|
O lacrimă amară-mi curge-n gură,
Pentru un prieten care nu mai este.
El pătrunsese în a mea făptură,
Iar azi primit-am cea mai neagră veste.
Prieten drag, de ce mă faci să sufăr,
De-abia ţi-am cunoscut adâncul sfânt?
Dumitre dragă, sufletu-ţi – un nufăr,
De ce-a plecat, aşa, ca dus de vânt?
Poate ai vrut mai mult decât se poate,
De-atâta suflet mare ce-ai avut,
Nu ai crezut în lacrimi şi în moarte
Iar inima a vrut, dar n-a putut.
Poate aşa a fost să-ţi fie partea,
Ca sufletu-ţi să zboare-aşa subit
Şi dacă-aşa uşoară îţi fu moartea
E că de Dumnezeu eşti mult iubit!
Că nu mai este Dumitru Turlacu
Durere şi regrete-s pe pământ.
Biserica „Sfânta Treime”, sacru
Îl pomeni-va, cu-al său nume sfânt!
Iar rudele, soţia şi copiii
Vor plânge, la mormântul lui, mereu,
Şi flori ei vor sădi la căpătâiu-i,
Îngenunchind în crez la Dumnezeu.
O, Doamne, Doamne, mă dor aste clipe,
Dar rogu-te, măcar, să-l sui la rai,
Şi să îi spui: „ Rămâi aici Dumitre,
Că meriţi cinstea asta să o ai!” |
Lansarea lucrării monografice a satului Dâmbroca (Curcubeu peste timp - Repere monografice)
Motivația (de Mircea Iordache)
Trebuie să fiţi de acord că această monografie poate cuprinde doar un crâmpei din cerul satului Dâmbroca, dar e bine să ilustreze acel petec de cer – fereastră, prin care se văd: trecutul şi prezentul şi prin care urmaşii noştri să găsească o cale luminată spre viitor. O firească întrebare şi-ar putea-o pune mulţi, referitor la motivaţia monografiei satului Dâmbroca.
Îmi e greu să răspund, dar pot spune ceea ce am simţit şi ce simt faţă de această preocupare. Vizitând, în ultimii ani, satul natal, m-a cuprins nostalgia trecutului, când, copil fiind, am sorbit seva pură - de suflet, a satului. I-am văzut mimica durerii pentru plecarea fiilor în război, mimica încleştării în lupta pentru existenţă, cearcănele provocate de grijile pentru viitorul copiilor.
Atunci, cu naivitatea copilărească, totul mi se părea normal şi privirea îmi era captată de aspectele vieţii, care mi se păreau plăcute: modul în care oamenii ştiau să facă haz din necaz în timpul războiului şi al foametei; clăcile frumoase, pline de glume, cântece şi voioşie; horele satului, cu flăcăii năzdrăvani şi fetele focos rujate; adunările de seară şi de sărbătoare la marginea şanţului (un fel de „radio – şanţ”), dar mai ales de preocupările noastre, ale copiilor, după ce făceam treburile care ne reveneau (mersul cu vaca, paza la vie, la pepeni sau la porumb, participarea la unele munci ale câmpului, etc). Scăldatul, jocurile de copii ( şotronul, glinţa, baltagele, poarca, fotbalul cu mingea din cârpe), cântecele populare şi altele, ne-au dat plăceri şi frumoase experienţe de viaţă. Tradiţiile de iarnă şi cele de vară, ne erau prilejuri de impresionante comunicări cu străbunii noştri şi cu Dumnezeu. |
|
Bine v-ați întors în California, distinsă familie preot Iustin Capsa!
 |
|
Părintele Iustin, și dna psa Simona Capșa s-au reîntors în California, după o perioadă de ședere temporară în România, de un an și jumătate, în care timp părintele Iustin și-a ajutat tatăl, parohul bisericii Buna-Vestire din Sarata, Piatra Neamț (din 1989), parintele Constantin Capșa, care a suferit o intervenție medicală critică, în 2011, ceea ce a impus necesitatea prezenței părintelui Iustin de a co-sluji temporar cu tatăl. Deci, din dragoste față de părinți, părintele Iustin a răspuns prezent, și timp de 18 luni a fost alături de tatăl său. Cu toate acestea, pe întreaga perioada a rezidenței lor temporare în România, soții Capșa (părintele Iustin, și dna psa Simona) și-au păstrat posturile administrative de la Universitatea UCSD - San Diego – iar în iulie 2013, s-au reîntors „la post”, înainte de expirarea termenului de re-angajare la Universitate (biografie).
|
Le spunem frațește, Bine v-ați întors în California! Părintele Constantin, psa Elena, și membrii consiliului și membrele reuniunii doamnelor.
Mulțumim, drum bun și binecuvântat spre casă! dna Nastaca Cociuban
Doamna Nastaca Cociuban, a fost administratoarea bisericii noastre, dimpreună cu soțul Ioan Cociuban (+ decedat în 2009, și înmormântat în România), pe perioada 2000-2013. La începutul anului 2014, împlinind vârsta ce-i permite pensionarea legală, în condiții speciale, dna Cociuban a hotărât să plece în România, la începutul anului 2014, pe o perioadă mai îndelungată, pentru a-și pune în rânduială unele lucruri personale. Pe întreaga perioadă a absenței dnei Cociuban din America, familia Anatol și Victoria Răzmeriță, vor împlini oficiul de administratori tempotrari ai bisericii noastre. Mulțumindu-i distinsei familii (+Ioan și Nastaca) Cociuban pentru dedicația lor în slujirea bisericii, pentru loialitatea și profesionalismul cu care și-au împlinit vocația timp de peste 12 ani la Biserica Sf. Treime, îi adresăm dnei Cociuban un drum curat, către „Acasă”.
Dorim și pe această cale să mulțumim distinselor familii - menționate mai jos - care, de-a lungul pastorației mele în los Angeles, din 1982 până în prezent și-au împlinit exemplar atribuțiile lor de administratori ai Sfintei noastre biserici din Los Angeles.
Bun venit în mijlocul parohiei Sfânta Treime, familie Anatol și Victoria Rezmeritza. În numele întregii comunități, adresăm, cu multă căldură, acestei distinse familii Anatol și Victoria Rezmeritsa cuvântul nostru frățesc de bun-venit în familia noastră, primitoare, comunitatea bisericii noastre Sfânta Treime. Deși sunt administratorii bisericii numai de 4 ani, de la sfârșitul anului 2013, calitățile, și experiența menagerială a soților Victoria și Anatol Rezmeritsa este recunoscută, și apreciată de toți membrii consiliului și membrele reuniunii doamnelor comunității noastre. Cu adâncă recunoștință, părintele Constantin și dna psa Elena Alecse, în numele consiliului, reuniunii doamnelor, și a întregii comunități.
|
|

|
Slujbe Religioase Ocazionale (Boteze)
Boteze:
Charley Elena Heller, nascuta la 25 septembrie 2012, din parintii Michael S. Heller si Dominique Heller (Peralta) a primit taina Sf. Botez la data de 16 decembrie 2012. Nasa: Niculina Markou si Elvira Ursea.
Luca Zetu, nascut la 9 ianuarie 2012, din parintii Marian Zetu si Alina Zetu a primit taina Sf. Botez sambata 12 ianuarie 2013. Nasi: Gabriel Chiracescu & Amalia Diaconu
Jayden Sorin Torres-Barbeli, nascut la 4 septembrie 2012, din parintii Andres O. Torres si Anamaria M. Barbeli a primit taina Sf. Botez duminica 20 ianuarie 2013. Nasi: Daniel & Neelam Rusu
Sascha Isabelle Thune, nascuta la 20 iulie 2012, din parintii Gregory Thune si Andreea Enache a primit taina Sf. Botez sambata 9 martie 2013. Nasa: Ramona Simonca
Alyssa Natalie Capaldi, nascuta la 25 mai 2012, din parintii Mauricio Capaldi si Laura Matache a primit taina Sf. Botez sambata 16 martie 2013. Nasi: Nicoleta si Alexandru Nedelcu
Isabela Veronica Oprisan, nascuta la 23 ianuarie 2013, din parintii Andrei Claudiu Oprisan si Miriam Gomes Oprisan a primit taina Sf. Botez duminica 14 Aprilie 2013. Nasi: Maria si Robert Stefanescu
|
|