|
---|
CAPITOLUL VII – STATUL CALIFORNIA VII. ISTORICUL PAROHIEI „SFÂNTA TREIME”
Slujurea Părintelui Protopop Constantin Alecse(Perioada 2000-2005)2000 - Anul 2000 - Anul Eminescu2001 - Începutul Mileniului III
|
![]() |
A fost dedicat de poporul român aniversării a 150 ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Din inițiativa regizorului Dumitru Caranfil, duminică, 26 martie 2000, parohia noastră a sărbătorit acest sfânt eveniment, înjugat cu aniversarea Unirii Basarabiei cu Patria Mamă, printr-un serviciu divin comemorativ, la sfârșitul Sfintei Liturghii, și un banchet aniversar în sala mare parohială, cu un program specific intitulat „Din Tezaurul poeziei românești – Te cântăm scumpă Basarabie, Pământ Românesc!”.
|
Luna ianuarie: Pe întreaga perioadă a lunii ianuarie, părintele își vizitează enoriașii, cu tradiționala sfințire a caselor de „Bobotează”.
17 ianuarie 2000 -
Am fost binecuvântat să-l cunosc personal și să devenim apropiați sufletește întru Hristos, Domnul nostru, cu domnul Pastor Petru (Pete) Popovici, minunat părinte spiritual și scriitor al bisericii baptiste încă de pe vremea când Domnia Sa era liderul celei mai mari comunități românești din Sudul Californiei, Biserica Română Baptistă din Bellfrower, prin anii Ꞌ82-'83 (urmaș al renumitului pastor baptist Richard Wurbrand), când subsemnatul tocmai venea la Los Angeles ca preot paroh al Bisericii Ortodoxe Românești „Sf. Treime" din această metropolă. Și, am ramas legați sufletește până în zilele de astăzi, chiar și după ce domnia sa, ieșind la pensie, s-a mutat cu familia în Auburn, Georgia. Subsemnatul a continuat să-i trimită domnului pastor revista „Viața Creștină" și la noua sa adresă, iar domnia sa ne trimetea, cu fidelitate, cărțile sale, de o înaltă ținută spirituală, tipărite de-a lungul anilor, lucru pentru care, și pe această cale, țin să-i fiu recunoscător.
La începutul anului 2000 am primit din partea domnului Pastor Popovici o casetă video „Viața lui lisus, după Evanghelia lui Luca”, dimpreună cu un mișcător cuvânt de încurajare duhovnicească, rezonanța apelului său permanent către toți frații români și româno-arnericani, indiferent de apartenența religioasă, mesaj pentru care îi multumim din tot sufletul și pe care îl împărtășim cu drag cu cititorii revistei noastre, în cele ce urmează:
O LECȚIE DE LA BAPTIȘTI - Încurajări frățești întru sfânta credință
(Slujirea Domnului Hristos nu cunoaște granite!)
Auburn, la 17 Ianuarie 2000
Stimate Domnule Protopop Alecse,
Țin și pe această cale să vă mulțumesc mult pentru revista „Viața Creștină” ce mi-ați trimis-o cu regularitate și anul trecut. Ea mi-aduce aminte mereu de anii petrecuți pe meleagurile Callforniei și de atâtea nume cunoscute. Domnul Dumnezeu să vă răsplătească bunăvoința. Îmi place felul cum o redactați și bogăția de material. Dar, îmi pare rău că, din miile de români din aria Los Angeles, așa de puțini sunt gata să-și plătească membria și să se facă membri ai bisericii. În aceste vremuri critice, spiritualicește, de destrămare a famililor și de mare păcătoșenie, e necesar ca românii să-și dea seama că nu banii și belșugul fericesc viața, căci atâția bogați au căminele ruinate. E bine ca românii să se apropie de Dumnezeu.
Alăturat trimit, aici, Bisericii Dvs. filmul „IISUS” în limba română. Fimul e de 120 minute. Mi se pare că a fost realizat prin 1981, când eu eram încă la Los Angeles. Am fost chemat de World Vision și m-au întrebat dacă putem traduce filmul în limba română. Mi l-au dat să-l vizionez acasă. Era ușor de tradus, că sunt cuvintele din „Evanghelia după Luca”. Le-am spus că îl putem traduce și, s-a lucrat traducerea. Ei au căutat pentru rolurilele principale câțiva artiști români și, l-au găsit pe Nuțu și alți câțiva artiști, și astfel au suprapus traducerea lui în limba română. Pe atunci filmul era tradus în 53 de limbi, iar traducerea în română era a 54-a. Astăzi este tradus în peste 400 de limbi și e vizionat pe tot globul. Fimul e creștin, nu e confesional. Cred că poate fi folositor să-l vizioneze și să-l audă românii, în limba lor maternă, în apropierea sărbătorilor de Paști. Dacă îl anunțați din timp pentru o duminică seara, sau chiar pentru două, veți avea avea o frecvență frumoasă. Domnul Dumnezeu să vă binecuvânteze în marea răspundere ce o aveți! În glorioasa Lui slujire, Petru Popovici (fost pastor al bisericii Baptiste din Bell Flowers, California) - Sursa: Revista „Viața Creștină”, vol.43, no.1/ianuarie-martie 2000, pag.43.
Începutul lunii februarie este centrat pe lucrările Adunării Generale Parohiale, cu precădere pentru aprobarea rapoartelor pe anul precedent, alegerea funcționarilor Consiliului Parohial și funcționarelor Reuniunii Doamnelor, numirea comitetelor de acțiune administrativă, întocmirea calendarului de activități și a bugetului parohial pe anul în curs. Funcționarii administrației parohiale : Consiliul Parohial – președinte Marian Sârbu; Reuniunea Doamnelor, președintă psa Elena Alecse ; Trustees (Building Fund Trust: parohul protopop Constantin Alecse, mirenii : Ion Anton (președinte), Marian Sârbu, Sabina Popescu, Miron Bonca.
13 februarie 2000 - Spectacol. Un program excepțional a fost susținut în sala mare parohială de renumiții Maria Ciobanu, Ionuț Dolănescu, Camelia Filip-Ciobanu și violonistul Mihail Chiriuc.
Duminică, 9 aprilie – Din această zi, TVRW-TVRomaniaWest transmite din Los Angeles. În dorința de a ține comunitatea româno-americană, din Sudul Californiei, informată cu ce se întâmplă în România și, în dorința de a se perpetua tradițiile românești în comunitatea româneasca, pe plaiurile Californiei, câțiva liderii ai comunității noastre : Alex Dumitru (președinte, specialist în ale televiziunii), pr. Constantin Alecse (vicepreședinte) și prof. univ. Domnita Dumitrescu (secretară) au înregistrat o companie, TVRW-TVRomaniaWest (www.TVRomaniaWest.com), care să transmită emisiuni TV, o oră pe săptămână, duminica între 3:00-4:00 pm, prin contract cu TV_Cablu LA – The Learning Channel, o companie americană. Din Bordul Director, în calitate de sfătuitori, au mai făcut parte Petru Popescu, scriitor și producător de filme, IPS +Nathaniel, Arhiepiscop ROEA, Dan Fornade, profesor, scriitor, editor, și lexicograph, George Alexe, scriitor și critic literar. TVRW-TVRomaniaWest, în colaborare cu TVR-Internațional a transmis, în California, timp de cca 7 ani (2000-2006), emisiuni TV de interes comunitar, știri din România, programe culturale, activități politice, interviuri, comentarii, sport, muzică populară și ușoară, viața spirituală, locuri și imagini pitorești de pe plaiurile natale, tradiții românești de Paști, de Crăciun, etc. Emisiunea se susținea cu sacrificiile fondatorilor și ale susținătorilor locali. A necesitat un sacrificiu binemeritat în interes comunitar. Programul și-a încetat activitate în anul 2006, când, datorită internetului și a transmisiunilor directe din România, prin cablu (în prezent, contra cost pot fi accesate prin Internet peste 30 de canale), existența proiectului TVRomaniaWest nu a mai fost necesară. Sursa: Revista „Viața Creștină”, vol.43, no.1/ianuarie-martie 2000, pag.24-25.
Slujbele din Postul Mare al Paștilor au fost planificate și, s-au desfășurat potrivit tipicului Ortodox. În Săptămâna Patimilor (22-28 aprilie), s-au slujit deniile, Sfântul Maslu, citirea celor 12 evanghelii, cântarea prohodului, cele 2 slujbe ale Liturghiei Sfântului Vasile, s-au făcut spovedanii și împărtășirea credincioșilor, iar în Sâmbăla Mare, la miezul nopții, s-au oficiat slujba Învierii și Liturghia pascală. În Vinerea Mare, de procurarea florilor pentru Sfântul Mormânt și de decorarea baldachinului s-au preocupat Maria Pincu și grupa de voluntari. De pregătirea cozonacilor de Paști și de banchetului pascal, au avut responsabilități (psa) Elena Alecse și Emilia Tatu. După slujba Vecerniei pascale, s-a ținut banchetul de Paști în sala mare parohială. Meniul a constat din preparate culinare de Paști. Programul cultural a fost susținut de orchestra Radu Goldiș. Interpreți de muzică ușoară și populară au fost: Laura Zavate și Octavian Cadia. Rezervații: Sabina Popescu.
18 iunie 2000 - Hramul bisericii – Duminica Rusaliilor. Masa festivă de hram a fost organizată în ziua Cincizecimii, duminică 18 iunie , la finele Vecerniei pascale, în sala mare parohială. Evenimentul a fost organizat de Reuniunea Doamnelor, în colaborare cu membrii Consiliului Parohial. Meniul banchetului: preparate culinare românești. Orchestra: Radu Goldiș, cu interpreții Laura Zavate, Octavian Cadia, George Rotaru și Camelia Filip. În program: muzică, dans și tombolă. S-au făcut fotografii pentru calendarul „Solia 2001”.
Bun-Venit familiei preot Virgil și psa Carmen Anton, care au ajuns în parohia noastră în luna iunie 2000, în cadrul procesului de reunificare a familiei. La recomandarea părintelui paroh, tânărul preot Virgil Anton a fost îmbisericit în cadrul parohiei „Sfânta Treime”, cu începere din 2000.
31 august-7 septembrie: A 58-a Convenție a „Uniunii și Ligii” Societăților Românești din America. Sâmbătă seara, 2 septembrie, părintele Constantin a oferit binecuvântarea dineului oficial al Convenției, iar a doua zi, mulți dintre cei peste 50 de membri ai Uniunii și Ligii, în frunte cu dna Georgeta Blebea Washiongton, președinta națională, au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de parastas a fondatorilor Uniunii, oficiată în biserica noastră „Sfânta Treime”, slujbe urmate de o masă comunală, oferită de societatea „Viitorul Român”, în sala mare parohială.
Duminică, 17 septembrie – Soprana Georgeta Grigore a vizitat biserica noastră. Înaltul oaspete este cunoscut prin faptul că a performat pe scenele internaționale și, timp de 3 săptămâni a fost un adevărat star în cadrul Festivalului de canto „Placido Domingo”, din Los Angeles, CA.
A fost lansat site-ul „Yomee E-commerce”, pentru promovarea creștinismului prin internet. Scrisori de susținere: în nov. 15, 2000, din partea IPS Sale Arhiepiscop Nathaniel și în nov. 20, 2000, anunț general, comunitar, din partea pc preot Constantin Alecse, către toate parohiile și misiunile ROEA („Viața Creștină”, vol 43, iulie-de cembrie 2000, pag. 36-37).
Duminică, 3 decembrie, s-a ținut a 82-a Aniversare a Unirii Transilvaniei cu Patria Mamă. A conferențiat istoricul Nicolae Rusu. A urmat un scurt program cultural, cu poezii patriotice și cântece naționale.
Luna decembrie 2000, a fost dedicată evenimentelor de organizare și desfășurare a sărbătorilor de iarnă: tipărirea revistei „Viața Creștină” (ediția de Crăciun), organizarea colindatului, concertul de Crăciun, slujbele religioase de la Crăciun, până la sărbătoarea Sfântului Ioan (2001).
2001 - Începutul mileniului III
![]() |
Începutul mileniului III - Fie ca Domnul să binecuvinteze cununa Noului An 2000 și începuturile Mileniului III
|
CENTRUL DE STUDII CREȘTIN ORTODOXE SFÂNTUL ANDREI
![]() |
La începutul lunii ianuarie, 2001, la apelul ÎPS Arhiepiscop Nathaniel, biserica „Sfânta Treime” a contribuit cu $50.000, (împreună cu contribuțiile celorlaltor parohii și misiuni, totalizând cca $25.000), sumă suficientă pentru arvună/downpayment $75.000, pentru cumpărarea edificiului impresionant de la adresa: 23300 Davison Avenue, Detroit, Michigan – 48223.
|
Duminică, 28 ianuarie 2001 – Aniversarea Unirii Principatelor Române. La finele Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba Te-Deum-ului. Alocuțiune aniversară a fost rostită de către domnul general Radu Ionescu Galați, fratele d-nei dr. Adina Duca-Lehman, enoriașă a bisericii noastre.
La ședința anuală parohială, de la începutul lunii februarie 2001, au fost validați următorii funționari ai parohiei: părintele Constantin Alecse (paroh), părintele Virgil Anton (îmbisericit), parintele Minas Sarchizian (îmbisericit), părintele Vasile Simonca (diacon, recent venit în parohia noastră), ipodiaconul Ion (John) Canciu, ipodiaconul Bill Clark, ipodiaconul Liviu Constantinescu, citeț/cantor dr. Costin Popescu, președinte Constantin Jercan, secretară Viorica Lazăr, casieră Cornelia Fodoreanu, președinta Reuniunii Doamnelor, Getta Jercan, administratorii bisericii, Ioan și Nastaca Cociuban.
Noile taxe pentru servicii religioase (ne-membri): BOTEZ = $250.00, NUNTĂ = $300.00, ÎNMORMÂNTARE = $200.00, PARASTASE = $75.00, ÎNCHIRIAT SALA = $950.00, MEMBRIE: 1 persoană sub 65 ani = $200.00,
1 persoana pensionată = $100.00, 1 student/militar = $100.00.
Luna aprilie 2001 – Aniversarea de 1 an, de transmitere a emisiunilor românești în Sudul Californiei. TVRomania-West, în cooperare cu Televiziunea Română, Departamentul Internațional, a sărbătorit 1 an de zile de existență (53 emisiuni/duminical, prin intermediul TV-Cablu-LA@36).
În anticipația Învierii Domnului (15 aprilie 2001), a fost publicat, în revista „Viața Creștină” (vol. 44, no.1, ianuarie-martie, 2001, pag. 3-6), programul serviciilor religioase din Postul Mare, Sfintele Paști și Săptămâna Luminată, precum și programul pentru lunile mai-iunie 2001.
Alte articole publicate în revista „Viața Creștină”, ediția de Paști (în limba română): Despre Săptămâna Patimilor şi Lumina Cea Neasemănata, Învierea şi Înălţarea Domnului, Istoria Datei Pascale (diferenţa datei între Ortodocşi şi Catolici), Donaţii primite la parohie la Praznicul Naşterii Domnului 2000, Despre Sfânta Împărtăşanie, Instituţii Româneşti: TV Romania-West; Who’s Who; Legile în România, Lacrimile Basarabiei, prinos aniversar, înmormântări, slujbe şi activităţi diverse, anunţuri comunitare... (în limba Engleză): Together, by sub-deacon William John (Bill) Clark, How To Prepare For Confession, All About Forgiveness, The Holy Eucharist... News, Views, Community Announcements, Miscellaneous.
Mulți vor refuza să creadă că această carte a apărut într-o perioadă când, în afara granițelor, unii lideri români – religioși sau laici - din aceeași urbe treceau unul pe lângă ceilalți fără să se salute, iar diaspora era aproape ignorată de cei care ar trebui s-o apere, s-o ajute și s-o iubească.
Volumul de față - "500 DE PERSONALITĂȚI ROMANEȘTI DIN S.U.A. și CANADA" face parte din seria "Românii din America", cărora le-am acordat un spațiu sporit dat fiind numărul mare și importanța lor în ansamblul diasporei românești. Versiunea în limba engleză „Romanian-American Who's Who” - va fi publicată ulterior. Nevoia unei lucrări de referință despre personalitățile de origine română stabilite peste ocean s-a făcut simțită în ultimele decenii, în special după 1989, când zeci de mii de emigranți români s-au stabilit în S.U.A. și Canada.
SCRISOAREA PROF. DR. DAN FORNADE
„Stimați Domni și Doamne,
Întrucât contractul de publicare, semnat de "Luceafărul" cu Guvernul României nu a fost onorat, am hotărât să tipărim volumul "Românii din America - 500 personalități românești din S.U.A. și Canada" la Montreal, într-un tiraj mai redus, pentru a avea posibilitatea de a opera ultimele corecturi dar mai ales pentru a ne putea ține promisiunea față de cei care au sprijinit acest proiect...
Versiunea finală a acestui volum, într-un tiraj mai mare, va fi tipărită peste căteva luni, după ce vom primi eventualele corecturi. Vă rugăm să citiți pagina dvs. și să ne dați avizul final. În cazul tuturor lucrărilor de referință care implică un volum imens de lucru, se percepe o taxă de înscriere. Noi nu am perceput această taxă. Cu toate acestea, avem nevoie de sprijinul dvs financiar pentru acoperirea cheltuielilor, care se ridică la mai multe zeci de mii de dolari. Având convingerea că veți aprecia condițiile tehnice de editare ale volumului, lăsăm la aprecierea dvs. suma cu care doriți să contribuiți la realizarea acestei unice lucrări de referință.
Avem în pregătire pentru tipar și versiunea în limba engleză a acestui volum. Dacă nu aveți posibilitatea să ne trimiteți traducerea în engleză a textului dvs., vă rugăm să ne informați și vom apela la serviciile unui traducător... Dorim să subliniem că, întrucât singurul criteriu potrivit căruia ați fost selecționat pentru includerea în această lucrare enciclopedică a fost cel de ordin valoric, donația nu este obligatorie. Pentru a contribui la răspândirea cărții, la cerere, vă putem trimite un al doilea volum - cel actualizat - pentru un prieten sau o bibliotecă din America ori România. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați.
Mulțumim pentru colaborare.
Cu cele mai alese sentimente, Prof. Dan Fornade”
Biografia preotului protopop Constantin Alecse este inclusă în această Enciclopedie, volumul "Românii din America-500 personalități românești din S.U.A. și Canada" (pag. 6, titlul: Alecse Constantin, preot ortodox, promotor al ortodoxiei pe internet).
15 aprilie 2001 – Banchetul de Sfintele Paști, de la orele 1:00 pm, după Vecernia pascală. Masa de Paști, specifică, a fost bogată și bine organizată. Programul cultural a fost variat cu participarea unor vedete, locale și cu invitați din România. Orchestra, Ionică Ardeleanu. Participanți: Laura Lavric, Mihail Chiriuc, Laura Zavate, Marian Miliță. Distribuirea biletelor: d-na Teodora Dragomir.
30 aprilie 2001. A sosit în Los Angeles, la invitația rudeniilor, preotul Dănuţ Pălănceanu. La cererea părintelui paroh, a fost afiliat la Protoieria Coastei Pacifice şi îmbisericit la Biserica „Sfânta Treime”, împlinind totodată şi chemarea de preot misionar, temporar, la parohia „Sfânta Maria” din Las Vegas, Nevada. Îl găsim pe părintele Pălănceanu, 15 ani mai târziu, tot preot slujitor la Biserica din Las Vegas, NV.
Duminică, 3 iunie 2001, a fost organizat Hramul Bisericii „Sfânta Treime”.
Cele cca 200 persoane ne-au onorat cu prezența, atât la serviciul divin cât și la întregul program ce a urmat: a). S-au făcut fotografii pentru Calendarul „Solia 2002”, cu toate auxiliarele parohiei: grup parohial, Consiliul, Reuniunea Doamnelor, comitetul Reuniunii, corul, cantorii, preoţimea co-slujitoare, tineret, Școala Duminicală, etc.; b). Banchetul și programul cultural, începând de la orele 1:00 p.m., s-a desfășurat în sala mare parohială.În cadrul programului cultural au participat renumiții: Laura Zavate, George Rotaru (CD system/muzică adaptată), Mihai Chiriuc (vioară), Ionică Ardeleanu (acordeon), Marian Miliță (clape), Cristi Ruscior (trompetă) şi alte talente ale comunităţii noastre. Orchestra: Ionica Ardelean. Au fost și alte surprize, tombolă, dans..., o adevărată atmosferă de Hram.
28-30 iunie 2001. S-a ținut, la „Vatra Românească”, cel de al 69-lea Congres al Episcopiei ROEA. Joi 28 iunie, cu o zi înainte de deschiderea lucrãrilor Congresului, a avut loc Conferinta clerului din Episcopia Ortodoxã Românã din America. Înalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nathaniel a propus congresului trei teme majore: „Starea spiritualã a parohiilor și misiunilor din Episcopie”; „Chemarea misionarã și evanghelizarea”; „Nevoia de a lucra pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în America de Nord”. D-l Ion Anton a reprezentat biserica „Sfânta Treime”, la lucrările congresului, în calitate de delegat. Din binecuvântate pricini, protopopul Constantin Alecse nu a putut participa.
25 și 26 august, 2001, Părintele Constantin Alecse a participat la slujba de consacrare a Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din Glendale-Phoenix, Arizona. În cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, IPS Arhiepiscopul Nathaniel l-a hirotonit întru diacon pe ipodiaconul bisericii noastre Bill William Clark.
Duminică 30 septembrie 2001 - Festivalul Strugurilor, cu participarea Ansamblului Timișul, cu începere de la orele 12:30 pm, la finele Serviciului Divin. Festivalul s-a ținut în curtea Bisericii. Orchestra “TIMIȘUL” (8-10 persoane) - cu o gamă variată de instrumente: vioară, violoncel, acordeon, orgă, taragot, saxofon, clarinet, ocarină, varietăti, etc; Dansatorii "Timișul" (6-8 perechi) au interpretat dansuri populare din toate regiunile României. Renumitele interprete de muzică populară românească CARMEN POPOVICI şi LUMINIȚA JUCU PASCU, precum şi alţi virtuoşi solişti vocali şi instrumentali, au participat cu un bogat repertoriu de cântece populare româneşti, din toate regiunile Tării. Tot în program: snoave şi umor pentru toate vârstele şi timpurile, muzică de antren pe teme satirice şi muzică internaţională. Cu o participare de peste 200 de persoane, festivalul și spectacolul prezentat, de înaltă ținută artistică, s-a bucurat de un bine-meritat succes.
Enache Alexe, iubitul tată al Prot. Constantin Alecse, a plecat la Domnul (23 octombrie 2001), după o îndelungată suferinţă şi nenumărate spitalizări, la el acasă, pe patul său, în prezenţa soţiei şi a altor membri ai familiei. Slujba panihidei s-a oficiat vineri seara, 26 octombrie, sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar a doua zi, 27 octombrie, în sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov, (la finele Sfintei Liturghii), a avut loc slujba înmormântării, în Biserica „Sfânta Treime”, săvârșită de un sobor de 9 coslujitori, clerici şi cantori, în prezenţa familiilor îndurerate şi a celor peste 150 de participanţi.
Sâmbătă, 17 noiembrie 2001 - a fost organizat un Program al Modei (Fashion Show), într-o sală specială, la Millenium Biltmore Hotel, în Los Angeles. Sala a fost plină cu peste 300 de invitaţi. Evenimentul s-a intitulat „Let’s Celebrate the Season”. Deschiderea artistică a programului a făcut-o Gabriel Vamvulescu, ipodiacon la Biserica „Sfânta Treime”. Invitaţii de onoare: actorul Adrian Zmed (actor recunoscut în Hollywood, roluri in Grease II, Bachelor Party, etc.) care a făcut o succintă prezentare a istoricului Bisericii „Sfânta Treime”, doamna profesoară Domniţa Dumitrescu şi domnul Consul General al României, Dr. Eugen Șerbănescu. O altă atracţie a zilei a fost prezentarea rochiilor Casei de Modă „California and Main Fashion Design”. Un alt punct forte al zilei l-au realizat dansatorii şi orchestra „Timişul” împreună cu renumitele interprete de muzică populară românească Luminiţa Jucu Pascu şi Carmen Popovici Dumbravă. S-a continuat cu împărţirea premiilor pentru tombolă şi, ziua s-a încheiat cu apariţia surpriză a lui George Thomas, actor şi cîntăreţ, care l-a imitat pe Elvis Presley.
Sâmbătă, 1 decembrie 2001, 2 echipe de elevi, de la Școala Parohială au participat la concursul anual de cunoștințe biblice (Bible Bowl), la care participă an de an circa 30 de parohii ortodoxe din California de Sud. Cele 2 echipe ale bisericii noastre au fost formate din următorii membri: Robert Sârbu, Robert Mangu, Victor Constantinescu și Lorelay Stoica, echipa de seniori și doi membri la echipă juniori, anume: Magin McGrath și Monica Simonca. S-au calificat pe locul III. Diaconul Bill Clark și preotul Virgil Anton, au fost mentorii lor.
1-31 decembrie 2001 – Programul rutinal de: Tipărire și expediere a revistei „Viața Creștină” (ediția de Crăciun), organizarea grupelor de colindători, slujirea tuturor slujbelor legate de Praznicul Nașterii Domnului (Crăciunul), în timp ce doamnele „Reuniunii” s-au preocupat cu pregătirea (și distribuirea în comunitate) sarmalelor, cârnaților de casă, cozonacilor, etc... Fără îndoială că, toată comunitatea a așteptat Revelionul (sau trecerea cu dreptul în anul 2002).
2002 - Festivalul românesc din Los Angeles
Luna ianuarie 2002 – programul tipiconal al slujbelor legate de „Bobotează”, sfințirea caselor credincioșilor, pregătirile administrative pentru Adunarea parohială anuală, convocată în ziua de duminică 3 februarie.
Sâmbătă, 19 ianuarie 2002, familia părintelui Virgil Anton, a oferit o masă aniversară, la restaurantul Mignon, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani a domnul Ion Anton, distins enoriaş al parohiei noastre. Ne alăturăm şi noi urărilor de bine ale familiei, prietenilor şi cunoscuţilor, iar din partea familiei părintelui Constantin Alecse, aleasă recunoştință, iar a enoriaşilor bisericii, multe bucurii şi tradiţionalul „La mulţi Ani!”
Duminică, 3 februarie 2002, la şedinţa anuală a Sinodului parohial, adunarea a aprobat lista candidaţilor Consiliului Parohial pentru anul în curs.
După depunerea jurământului, la aceeaşi dată, Consiliul Parohial a ales funcţionarii săi, după cum urmează: Preot Paroh, Fr. Constantin Alecse, (ex-officio); Preşedinte, Constantin Jercan; Vicepreşedinte I, Maria Pincu; Vicepreşedinte II, Iulian Marin; Secretar, Viorica Lazăr; Casier, Năstacă Cociuban; Controlor I, Emilia Tatu; Controlor II, Sabina Popescu; Epitrop I, Vasile Rotaru; Epitrop II, Măndița Canciu; Epitrop III, Lucian Crișan; Delegat Congres I, Ion Anton; Delegat Congres II, Marian Sârbu; Membri în Consiliu 2002: Pr. Virgil Anton, Psa Elena Alecse, Grigore Birtoc, Măndița Canciu, Fr. Deacon Bill Clark, Gabriela Dinu, Alex Dumitru, Cornelia Fodoreanu, Tiberiu Iovu, Ciprian Ignat, Getta Jercan, Maria Pincu, Emilia Popa, Sabina Popescu, Florica Rotaru, Ana Sighișoreanu, Deacon Vasile Simonca, Psa Cristina Simonca și Gabriel Vamvulescu.
Duminică, 10 februarie 2002, la şedinţa anuală a Reuniunii Doamnelor s-au ales următoarele funcţionare ale noului comitet: Preşedintă, Getta Jercan; Vicepreşedintă I, Emilia Tatu; Vicepreşedintă II, Florica Rotaru; Secretară, Psa Carmen Anton; Casieră, Psa Elena Alecse; Controloare I, Sabina Popescu; Controloare II, Psa Cristina Şimonca; Delegată ARFORA I, Getta Jercan, Preşedintă (ex-officio); Delegată ARFORA II, Emilia Popa. Membre în comitet 2002: Ana Birtoc, Paulina Ciocan, Maria Cloţan, Năstacă Cociuban, Gabriela Dinu, Elena Iordan, Viorica Lazăr, Oana Pandelea-Marin, Paula Matei Platt, Maria Pincu, Marta Rădulescu, Ana Sighişoreanu, Roxana Vamvulescu, Pr. Constantin Alecse (ex-officio).
În perioada 22 februarie - 5 martie 2002, Înalt Prea Sfinţia Sa Arhiepiscopul Nathaniel a făcut mai multe vizite pastorale în unele parohii şi misiuni ale protoieriei Coastei Pacifice, pe care le detaliem în cele ce urmează.
Sâmbătă 23 februarie, 2002 s-au implinit 15 ani de când Comunitatea „Inălțarea Sf.Cruci”, San Jose, California, a luat ființă. La această aniversare, parohia s-a bucurat duhovnicește de vizita pastorală a IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, însoțit de protopopul Constantin Alecse. La cele 2 slujbe (Vineri seara, 22 februarie), Vlădica Nathaniel a săvârșit Taina Sfântului Maslu, dimpreună cu un sobor de 7 coslujitori. Sâmbătă, 23 februarie, Sfânta Liturghie Arhierească, a fost pontificată de Înaltul Chiriarh, asistat de pc preoții: protopopul Constantin Alecse, prof. Dr. Cătălin Mitescu, Nicolae Lăpuște, Dumitru Ionescu, Varlan Viorel, din Suceava, aflat în vizită prin California, Gheorghe Grigorescu, fost preot paroh 11 ani și Constantin Lăpuștea, preotul paroh.
Duminică, 24 februarie 2002 - St. Anne, Pomona, California. În itinerariul Său de vizite pastorale în parohiile şi misiunile protoieriei coastei Pacifice, ÎPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel a participat la aniversarea a 15 ani de la fondarea parohiei şi a 15 ani de slujire preoţească a părintelui prof. Dr. Cătălin Mitescu. La Sfânta Liturghie Arhierească, pontificată de IPS Sa, au coslujit și cucernicii părinţi Cătălin Mitescu, preot paroh, Andrew Lesko, coslujitor, John Limbeson, fondatorul parohiei „Sfânta Ana”, şi diaconul William Clark, de la parohia „Sfânta Treime” din Los Angeles. A urmat o agapă aniversară în sala de mese a bisericii gazdă.
Duminică, 24 februarie 2002 - Biserica „Sf Maria” din Anaheim CA. Venind din Pomona, însoţit fiind de părintele Cătălin Mitescu, IPS Nathaniel a sosit la timpul Vecerniei, la parohia „Sfânta Maria” din Anaheim, păstorită de pc paroh Cornel Avramescu. La intrarea în biserică, Vlădica a fost întâmpinat cu Sf. Cruce, și Evanghelia, cu tradiționala pâine și sare și cu un buchet de flori, de părinţii: Constantin Alecse, parohul bisericii „Sfânta Treime” din Los Angeles, Cornel Avramescu, preot paroh, părintele Dănuţ Pălănceanu, de la parohia „Sfânta Maria” din Las Vegas, diaconii Vasile Simonca şi William Clark, de la parohia „Sfânta Treime” din Los Angeles şi Cosmin Vinţ, îmbisericit la numita parohie. La finele Vecerniei cu Litie, a urmat, in sala de festivităţi, o întâlnire şi cina, cu membrii consiliul parohial şi cu preoţimea coslujitoare.
Marţi, seara, 26 februarie 2002 – Biserica „Sfânta Treime” din Los Angeles CA. Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Nathaniel s-a întâlnit cu membrii Consiliului Parohial și Comitetului de Construcţie, ai Bisericii „Sfânta Treime” din Los Angeles, la o agapă frățească, la restaurantul Jeffry’s din Malibu.
Miercuri, 27 februarie 2002 - Sărbătoarea Sfântului Rafael din Brooklyn. Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Nathaniel este întâmpinat, la intrarea în biserică, de un sobor de 10 coslujitori, cu Sfânta Cruce şi Evanghelie, iar în numele comunităţii, preşedintele consiliului, domnul Constantin Jercan, l-a întâmpinat pe Înaltul Ierarh cu tradiţionala pâine şi sare, adresându-i urarea de „bun-venit” în mijlocul credincioşilor parohiei „Sfânta Treime”. După înveșmântarea Vlădicului, și înainte de începerea Sfintei Liturghii, au fost prezentaţi, pe rând, spre a fi binecuvântaţi întru citeţi, 3 tineri teologi: Petru-Gabriel Vamvulescu, Ioan-Irinel Dumitrașcu şi doctorandul în Fizică, Iosif-Răzvan Bena. La Sfânta Liturghie, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel a fost asistat la Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor preoţesc format din cucernicii părinţi: Constantin Tofan, preşedintele Departamentului Misiunilor Episcopiei, Constantin Alecse, parohul locului şi protopop al Protoieriei Coastei Pacifice, Cornel Avramescu, parohul bisericii „Sfânta Maria” din Anaheim, California, Dănuţ Pălănceanu, parohul bisericii „Sfânta Maria” din Las Vegas, Nevada, Florin Mihalache, parohul bisericii „Sfinţii Arhangheli” din Sacramento, California, Ioan Cătana, parohul bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Seattle, Washington, Virgil Anton, preotul capelei „Sfânta Treime”, Los Angeles, California, diaconii Vasile Simonca şi William John Clark, parohia „Sfânta Treime”, Los Angeles, California şi cei 3 tineri teologi Petru-Gabriel Vamvulescu, Ioan-Irinel Dumitrașcu şi Iosif-Răzvan Bena, binecuvântaţi întru citeţi, în aceeaşi zi, de IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, înaintea începerii Sfintei Liturghii. Au mai participat și 3 măicuţe ortodoxe (Maica Victoria, stareţă, şi surorile Elayne şi Suzan), de la mânăstirea OCA „Sfânta Barbara”, din Santa Barbara, California.
Deşi a fost zi lucrătoare, credincioşii participanţi au umplut Sfânta Biserică. Predica zilei cu tematica „Pregătirea credinciosului în întâmpinarea Creatorului’’, a fost rostită de părintele Dănuţ Pălănceanu, în limba română, iar diaconul William Clark a vorbit despre Viaţa Sfântului Rafael de Brooklyn, în limba engleză. IPS Vlădica Nathaniel a împărtășit clericilor și credincioșilor un părintesc și mișcător cuvânt de învățătură. La finele Sfintei Liturghii, Reuniunea Doamnelor a oferit, în sala parohială, tuturor participanţilor, clerici şi mireni, un copios banchet, cu preparate culinare româneşti.
Miercuri, 27 februarie 2002 - Los Angeles, California – Beneficiind de prezența Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Nathaniel în parohiile şi misiunile Protoieriei Coastei Pacifice (22 februarie-5 martie 2002), părintele protopop Constantin Alecse a convocat la Los Angeles Ședința anuală a clericilor din Protoieria Coastei Pacifice, miercuri 27 februarie (sărbătoarea Sfântului Rafael din Brooklyn), cu începere de la ora 2:00 pm, la finele Sfintei Liturghii Arhiereşti, şi masa comunală de prânz. Ședința a fost prezidată de IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel. La această şedinţă au luat parte 13 clerici: cucernicii părinţi Constantin Tofan, preşedintele Departamentului Misiunilor, protopopul Constantin Alecse, prof. dr. Cătălin Mitescu, Cornel Avramescu, Dănuţ Pălănceanu, Florin Mihalache, Ioan Cătana, Virgil Anton, diaconii Vasile Simonca şi William John Clark şi tinerii teologi Petru-Gabriel Vamvulescu, Ioan-Irinel Dumitrascu şi Iosif-Răzvan Bena, binecuvântaţi în citeţi, în aceeaşi zi.
1 martie 2002 - San Clemente, CA - Organizaţia internaţională „Church Women United” s-a întrunit anul acesta pentru Ziua Internaţională a Rugăciunii, la Biserica Metodistă „Sfântul Andrei” din San Clemente.
Tematica: „Chemaţi la Împăcare”. Ţara desemnată - România.
Aflând de prezența în California a IPS Sale Arhiepiscopul Nathaniel, Judie Christopoulos şi Dorthea Hartford (ambele membre ale Bisericii Ortodoxe Greceşti din Californiei), reprezentante şi invitate de a prezenta Ortodoxia în cadrul acestui forum şi, considerând faptul că tematica conferinţei a fost „România”, l-au contactat pe Înaltul nostru Ierarh, cu invitaţia de a onora cu prezenţa numita conferinţă. IPS Sa a acceptat invitaţia şi, însoţit la conferinţă de părintele protopop Constantin Alecse, în prezenţa celor peste 150 de participante, a făcut o prezentare succintă a României, a zbuciumatei ei istorii bi-milenare şi a oferit o incursiune în istoria Bisericii Ortodoxe Române, la ea acasă şi a diasporei româneşti pe Continent American, cu o perspectivă de viitor a Ortodoxiei, în general, în Nord-America.
La finele celor 2 prezentări, Eminenţa Sa Arhiepiscopul Nathaniel a dat răspunsurile cuvenite tuturor întrebărilor participanţilor privind credinţa ortodoxă în general şi Ortodoxia Americană, în special.
(Church Women United - www.churchwomen.org)
Sâmbătă, 2 martie 2002 - Sacramento, CA - Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”, Inalt Prea Sfinția Sa Nathaniel s-a întâlnit cu membrii Consiliului Parohial.
Duminică, 3 martie 2002, Înaltul Prelat Nathaniel a pontificat Sfânta Liturghie, asistat fiind de PC Sa Părintele Constantin Tofan, Departamentului de Misiuni pe America si Canada și de Părintele Florin Mihalache, parohul locului, fiind înconjurați de cca 150 credincioși, împreună cu pruncii lor. A urmat o agapă în curtea Sfintei noastre Biserici.
Programul slujbelor din Postul Mare (17 martie–5 mai 2002)
Sfânta Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfinţite, în fiecare Vineri dimineaţa, la orele 10:00 am,
În fiecare Sâmbătă (cu excepţia Săptămânii Patimilor) -
Sfânta Liturghie, orele 10:00 am
Parastasele de Obşte, orele 11:00 am
Spovedanii în Biserică
În fiecare Vinere Dimineaţa, după Sfânta Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfinţite
În fiecare Sâmbătă, înainte şi după Sfintele Slujbe
În fiecare Duminică între orele 8:45-9:45 am şi după Sfintele Slujbe
Spovedanii în Săptămâna Patimilor
Spovedanii în Biserică, la sfârşitul fiecărei Denii
Spovedanii şi Împărtăşanie, în Joia Mare şi în Sâmbăta Patimilor
Vizitarea bolnavilor şi persoanelor vârstnice (la cererea familiilor), în săptămâna premergătoare Săptămânii Patimilor, şi în toată Săptămâna Patimilor.
Slujbele de Paști: Sâmbătă 4 mai 2002 - dimineața - Liturghia „Sf. Vasile” și împărtăşirea credincioșilor.
Duminică, 5 mai 2002 la orele 12:01 am (miezul nopții) - Slujba Sfintei Învieri şi Liturghie Pascală (urmată de o agapă de Paşti).
Duminică, 5 mai 2002 - Sfintele Pasti. Slujba celei de a Doua Înviere (Vecernia Învierii), orele 11:30 am, citirea Sfintei Evanghelii în mai multe limbi. Din binecuvântate pricini, nu s-a organizat Banchetul de Paşti, anul acesta.
29 iunie 2002 – Arhimandritul Irineu Duvlea a fost ales Episcop Vicar (ROEA). Cu participarea unui număr de 117 delegaţi, Congresul Electoral, întrunind condiţiile cerute de Constituţie (prezenţa a 2/3 din totalul tuturor delegaţilor parohiilor şi a celorlalte auxiliare ale Episcopiei), a purces la votare prin vot secret. Întrunind voturile necesare alegerii, preşedintele Congresului, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel a sugerat şi, Congresul a acceptat, ca să considere alegerea Arhimandritului Irineu drept Arhiereu-Vicar prin aclamaţie. Protopopul Constantin Alecse și cei 2 delegați mireni, reprezentanți ai Bisericii „Sfânta Treime”, au participat la acel istoric congres electoral.
Festivalul Românesc din Los Angeles (6-7 iulie 2002)
Din inițiativa și sub îndrumarea părintelui paroh Constantin Alecse, al Bisericii "Sfanta Treime" din Los Angeles și protopop al Protoieriei Coastei Pacifice, în zilele de sâmbătă și duminică, 6-7 iulie 2002, a avut loc primul Festival Românesc din Los Angeles.
Ideea organizării, măreață desigur, comporta totuși riscul ineditului, în ceea ce privește reușita, atât din punctul de vedere al muncii de pregătire și organizare, cât și al participării invitaților. Locul festivalului a fost ales Griffith Park, în weekend-ul ce-a urmat sărbătoririi Zilei Naționale a Americii.
Timpul a fost frumos, însorit și, se spune că Însuși Dumnezeu zâmbește oamenilor când apare soarele. Mulți s-au intrebat: Oare cum va fi acest festival?! Oare ce vor zice americanii (de alta etnie) despre noi?!
Sinceri să fim, și noi ne-am gândit că este prima încercare de acest fel și, de aceea trebuie ca fiecare să-și mărească eforturile pentru reușita acestui festival.
Si intr-adevăr participarea la festival a întrecut așteptarile, numărul participanților fiind estimat la cca 6000 persoane, din care cca 1000 americani.
Munca nu a fost ușoară: s-au întins, pe iarbă, corturi, mese, scaune, iar printre copaci au fost puse baloane tricolore, au fost deschise chioșcuri cu exponate românești la preturi accesibile. Mâncarea și băuturile speciale românești, muzica, dansurile, au imprimat o atmosferă de sărbătoare și frăție, deși cei mai mulți dintre participanți, desigur, nu se cunoșteau între ei.
Scopul acestui festival a fost pe de-o parte colectarea de fonduri pentru construcția noii biserici ortodoxe române (Să ajute Bunul Dumnezeu să fie Catedrală), cu un Centru Cultural românesc, în zona Sunland, iar pe de altă parte, de a ne face cunoscută prezența, tradițiile românești, capacitatea noastră de organizare și seriozitatea muncii, pentru o cauză nobilă.
De un real succes s-a bucurat si orchestra „Valachia” din Chicago, precum și formația de dansuri „Izvorasul” din Minesota, sosite la Los Angeles, special pentru acest festival. De asemena cântărețul american George Thomas l-a personificat pe Elvis Presley, cu mult talent.
Da, totul a fost frumos, antrenant, amuzant, într-un cuvant, a fost o reușită. De aceea, efortul, aș spune uriaș al organizatorilor, se cuvine a fi apreciat în egală măsură, căci pentru această reușită s-a muncit mult, perseverent și bine organizat.
S-au format nu mai putin de 18 comitete, cu peste 70 voluntari. Pe umerii acestor voluntari, a stat greul reușitei acestui prim festival românesc.
Ca o paranteză, gândul îmi zboară acum la cei 70 (si doi), aleși și trimiși de Domnul în cetățile și locul unde El îsuși avea să vină, dându-le puteri nebănuite.
Păstrând proporțiile, cei 70 voluntari ai festivalului și-au jertfit timpul, nu au pregetat nicio clipă să se ofere voluntari, căci secerișul a fost mult, iar voluntarii puțini, pentru această muncă în folosul obștesc al Bisericii și deci în slujba Domnului, care ne va cântări la fiecare faptele, la vremea cuvenită.
Nu-i voi nominaliza pe cei 70 care, toți, si-au făcut datoria cu abnegație și, de aceea își vor lua plata de la Domnul, nu de la oameni.
Să mă ierte Domnul că, voi face totuși o excepție și anume doamna Maria Pincu, în calitatea sa de General Chairman, a fost văzută peste tot, răspunzând prompt tuturor cererilor invitaților, trăind, din tot sufletul, evenimentul. Desigur, acesta a fost primul pas (și cel mai greu) în organizarea reușită a festivalului românesc.
Sperăm și dorim că acest prim festival se va repeta anual și va prinde rădăcini în societatea multiculturală americană.
În acest fel vom adăuga și noi o floare românească, de buni creștini, la marea coroană a națiunilor ce populează sudul Californiei, căci, parafrazând-ul pe George Thomas, într-unul din cântecele sale aflate, deja, pe site-ul Bisericii pe internet, fără continuarea acestui festival, „nimic nu va mai fi la fel ca înainte”.
Bunul Dumnezeu să aibă grijă de noi toți. (reportaj de Nicolae D. Rusu)
Spicuiri din presa românească
Festivalul Românesc - Los Angeles 2002 - Sâmbătă și Duminică, 6 și 7 iulie, a avut loc loc, în Los Angeles, primul Festival al comunității românești, la care au participat între 5.000 și 6.000 de români. Participarea aceasta masivă este un semn că a început să înmugurească un sentiment de solidaritate și că se simte necesitatea unei reclădiri a Comunității Românești pe temeliile trainice ale identității comune… Alături de românii veniți, de la zeci de mile distanță și de liderii unor organizații românești, un moment de referință l-a constituit prezența lui Alexandru Kozinschi, judecător la cel de al Nouălea Circuit al Statelor Unite, funcție în care a fost numit de Președintele Reagan, în 1985. Spun că este un moment important, deoarece Alex Kozinschi s-a născut în București, în 1950 și, este, poate, cea mai importantă personalitate publică americană, provenită din capitala României… Festivalul Românesc a fost un succes remarcabil, care se va repeta în fiecare an și care, în mod sigur, va atrage nu numai un număr sporit de români, ci și personalități de prim rang ale vieții publice americane. Sperăm, de asemenea, să fie atrase și să se implice organizațiile românești și majoritatea instituțiilor religioase, deoarece numai în acest fel vom reuși să clădim o comunitate puternică, o comunitate care să fie recunoscută și apreciată. (Mircea Popescu, Președinte, Consiliul Mondial Român)
Festival Românesc din Los Angeles, 2002 - Organizat de Biserica Ortodoxa „Sfânta Treime” din Los Angeles
Organizarea - S-au muncit sute de ore la organizarea festivalului și, s-a cheltuit pentru parc, orchestră, dansatori, DJ, sistem de sunet, mâncare, reclamă, etc. Peste 70 de persoane au participat la organizarea acestui festival. Mâncarea - Au fost pregătite felurile: mititei - 8000, sarmale - 3300, cârnați - 2300, frigărui de pui - 1700, salate, orez, murături, prăjituri, înghețată, floricele, etc. Vinurile românești și californiene, bere și sucuri, au fost din belșug…Boutiqurile - S-au amenajat boutiquri în aer liber și s-au vândut bijuterii, tricouri și șepci, articole religioase, artizanat și jucării… Omagiu - adus veteranilor de război, prin prezența domnului Cornell Iliescu.
In onoarea zilei de 4 iulie, dumnealui ne-a prezentat o colecție de vehicole, uniforme, echipament și accesorii militare, din cel de al doilea război mondial. Domnul Cornell Iliescu reprezintă "American Legions, Post 222, Laguna Beach", "California Historical Group", "March into History Exposition", "Association of Former Prisoners of War in Romania" si "Military Vehicle Restauration Association"…Programul artistic - Pentru a-i delecta pe cei prezenți cu muzica și dansurile românești, am invitat orchestra "Valahia" din Chicago și grupul de dansatori "Izvorașul" din Minnesota. In seara zilei de duminică am avut plăcerea de a-l alsculta și pe Gabriel Vamvulescu, cântând cu acompanierea "Valahiei". In pauze am ascultat, de pe casete, muzica grupurilor "Ro-Mania" și "Hora". Îi vom asculta, din nou, pe scena la Fashion Show, în noiembrie și de Anul Nou.
DJ Danno, o prezență dinamică, energizantă, a menținut plin ringul de dans.Succesul - In urma unui calcul estimativ, s-a determinat că la acest eveniment minunat am avut peste 6000 de oaspeți.
Toți, cei prezenți, și-au exprimat plăcerea de a fi împreună cu noi și ne-au felicitat pentru reușită. Am primit și, încă, primim telefoane de felicitare pentru reșita festivalului… (Tibi Iovu)
Festival Românesc din Los Angeles, 2002 - Îi mulțumim părintelui Constantin Alecse și Bisericii Ortodoxe „Sfânta Treime”, pentru Festivalul Românesc din Griffith Park, Crystal Springs, la sfârșitul săptămânii în care s-a sărbătorit Independența Americii.
Timp de două zile, minunate și însorite, în Los Angeles, afară, pe iarbă, s-au întins mese și corturi albe, iar printre copaci au fost agățate buchete de baloane tricolore. Mai ales copiii s-au strâns cu bucurie în jurul ardelenilor din „Izvorașul”, care au dansat afară, în crâng.
Spre deosebire de festivalurile ortodoxe grecești, ori de binecunoscutul festival francez din Santa Barbara, nimic nu era strident, forțat, prea mult, aglomerat sau înghesuit. Dimpotriva, am avut senzația unei binecuvântate mese câmpenești, de sărbătoare, pașnică, prietenoasă, ca în familie între rude dragi care nu se mai văzuseră de multă vreme, deși majoritatea românilor și americanilor, care au venit, nu se cunoșteau deloc între ei.
Mulți erau îmbrăcați în costume românești, sau măcar, purtau tricouri cu tricolor sau o panglicuță. Au fost prezenți principalii reprezentanți ai ziarelor românești din Los Angeles, precum și, mulți preoți și diaconi ortodocși români, americani și de alte nationalități.
Au fost gătite: sărmăluțe în foi de varză, cârnați românești, pilaf, frigărui și mici si, au fost degustate și vândute vinuri bune românești.
In corturile albe s-au întins șiruri de ii, năframe, marame, icoane pe lemn pictate la mânăstiri și icoane ardelenești pe sticlă, polonice sculptate în lemn, ouă bucovinene încondeiate, toate la prețuri incredibil de mici. Toti banii donați în cadrul Festivalului vor merge către construirea unui încăpător centru comunitar cultural românesc, primul de acest fel în orasul Los Angeles, care va fi adăpostit lângă noua Catedrală Ortodoxă Română. Acesta va acoperi un mare gol și va putea deveni pentru permanență un pod înspre țarî, o oază de spiritualitate și un mijloc de a ne comunica tradiția într-unul din cele mai mari orașe americane. (A consemnat în Los Angeles, Runa Petringenaru)
Un reportaj amplu, scris de Cristian Călugărița, a fost preluat de ziarele românești din Sudul Californiei: Clipa, (Ediția electronică, Anul XII, July 11, 2002, No. # 558 si Ediția tipărită)
Meridianul, (Ediția electronică, # 268 - 13 iulie 2002 – Comunitatea Româno-Americană și Ediția tipărită, anul XXIX, vol.6 – nr.268, 13 iulie 2002, p. 11)
Universul, (Ediția tipărită, anul XVI, Nr. 551/12 iulie 2002, sub titlul „Festivalul Românesc de la Los Angeles – Un mare succes”, p. 9)
Viața Creștină (Ediția electronică, dar și tipărită, vol.45, no.2-4, July-December 2002, pp. 18-19)
Duminică, 15 septembrie 2002 - Părintele Virgil Anton a ținut prima slujbă în San Diego la misiunea "Inăltarea Sfintei Cruci, din San Diego, California.
S-a început ca și în anul trecut cu vânzarea de la Silent Auction, Boutique, cozonaci și prăjituri. În prima oră a evenimentului, participanții au avut ocazia să liciteze și să cumpere bijuterii, icoane pe sticlă, vinuri selecte, torturi, prăjituri și diverse alte produse oferite cu dărnicie de diverși membri ai comunității noastre. Ca și în trecut, unul din punctele de atracție a fost colecția de bijuterii a lui Rosianne Kurtz. Este de remarcat faptul că s-au cumpărat aproape toate obiectele oferite la Silent Auction. La ora 12:30 s-au deschis ușile sălii de spectacol și, cei prezenți au fost invitați să se așeze la mese. Cuvinte de deschidere au fost adresate de: Rosianne Kurtz, Co-Chair și Maria Pincu, Chairperson în Comitetul de Construcții. Părintele Alecse a făcut rugăciunea de cuviință, i-a binecuvântat pe cei prezenți și a invitat pe toată lumea la masă.
Programul a continuat cu un concert extraordinar oferit de Daniel Stoica, Gabriel Vamvulescu și Ciprian Ignat, în acompaniamentul doamnei Silvia Totan.
Am avut șansa și plăcerea de a fi martorii unui concert de muzică clasică inedit. Daniel Stoica, tenorul, ne-a răpit inimile cu arii din operele "Manon Lescaut" și "Madam Butterfly" de G. Puccini, arie din opera "Rigoletto" de G. Verdi, canțonetele "Ti voglio tanto bene" și "Torna a surriento" de Curti, "Granada" - Lara.
Tenorul Daniel Stoica este în prezent solist la Opera de Stat din Brașov și a absolvit Facultatea de Teologie și Universitatea de Muzică din București. Daniel a câstigat Marele Premiu la Concursul Internațional de Tenori "Traian Grozăvescu" - Lugoj 2002 și a prezentat o serie de concerte în România, Germania, Ungaria, Elveția, Canada și Statele Unite.
Silvia Totan, pianistă, Lector Universitar, Doctorand la Universitatea Națională de Muzică, București. Doamna Silvia Totan a susținut numeroase concerte în România, Italia, Austria, Spania, Germania și Statele Unite.
Ciprian Ignat, flautist, Absolvent al Academiei de Muzică din Cluj. Ciprian ne-a prezentat "Concertino pentru flaut și pian" de C. Chaminade.
Petru Gabriel Vamvulescu, bas, a interpretat arii din operele "Ivan Susanin" de I. Glinka, "Don Giovanni" de W. A. Mozart, "Năpasta" de S. Drăgoi. Gabriel a susținut concerte în România, Italia, Franța, Spania și Statele Unite. Concertul s-a încheiat cu o vibrantă interpretare a canțonetei "O sole mio" - di Capua, de către Daniel Stoica și Gabriel Vamvulescu, în acompaniamentul doamnei Silvia Totan. Virtuozitatea interpreților a ridicat sala în picioare și, aplauzele păreau să nu se mai oprească. Felicitări, pentru un concert extraordinar.
Prezentarea de modă s-a dovedit de asemenea la nivelul cel mai inalt, modelele prezentate putând satisface gusturile cele mai rafinate. Creatorul de modă Henry Hayag este designer personal pentru multe celebrități din lumea muzicii și filmului. Modelele create de el au fost descrise ca fiind în același timp clasice, elegante și seductive...(Viața Creștină, vol.45, no.2-4, July-December 2002, pp. 24-27).
Marele poet basarabean Grigore Vieru și protopopul Mitropoliei Basarabiei, Petru Buburuz, în America
În perioada dela 24 octombrie-25 noiembrie 2002, PC Sa Protopopul Petru Buburuz, Rectorul Bisericii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", din Chișinău, Republica Moldova, a vizitat şi a slujit în multe comunităţi ortodoxe care aparţin celor 2 dioceze româneşti din America şi Canada, cu precădere în Sudul Californiei.
Cu ocazia vizitei în America, în numele Mitropolitului Petru de Bălţi (Basarabia) şi, cu Binecuvântarea Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul României, Prea Cucernicia Sa a participat la celebrarea Sfinţirii întru Arhiereu a P.Cuv. Sale Arhim. Irineu (Duvlea), la 1-2 noiembrie 2002.
Pe data de 21 noiembrie 2002, marele poet basarabean, academicianul Grigore Vieru a sosit la Los Angeles, onorând invitația Bisericii Ortodoxe Române "Sfânta Treime" din Los Angeles, a Consiliului Mondial Român și a Comunității Românilor-Americani. Iniţiativa acestei vizite aparţine altei mari personalităţi basarabene, actorul Anatol Răsmeritză, „Artist al Poporului”, stabilit de mulţi ani pe Continentul American.
Duminică, 1 decembrie 2002 - Academicianul Grigore Vieru a participat la programul de excepție, desfășurat în sala mare parohială, ocazionat de Prăznuirea Zilei Naționale a României și Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă. Evocarea evenimentului: Ion Anton. Actorul Anatol Răsmeritză, a inaugurat programul cu piesa "Reaprindeți candela-n căscioară" și prezentarea poetului Grigore Vieru, mesenilor. Vorbitorul principal: Bădița Grigore. Programul, de cca 2 ore, a fost bogat și variat, încheindu-se cu autografe și momente personale-intime cu poetul. Între oaspeții speciali amintim: actorul Anatol Răsmeritză, stabilit de mulţi ani în Los Angeles, California – sufletul programului; reprezentanţi ai Consulatului Român din Los Angeles, California; Anatolie Gavriliuc, reprezentant al Organizaţiei „Pro-Basarabia”-www.LaBordei.com; Mircea Popescu, Preşedintele Consiliului Mondial Român; scriitorul basarabean Ioan Dan, autorul monumentalei operei-serial „Cavalerii Ordinului Basarab”; Dwight Luchian Patton - directorul Revistei „CLIPA”, editorial săptămânal din Sudul Californiei; părintele Călin Tămăianu, preotul Bisericii Greco-Catolice din Los Angeles; reprezentanţi ai ziarelor locale „Meridianul” şi Universul”. ...(Viața Creștină, vol.45, no.2-4, July-December 2002, pp. 28-30).
1-31 decembrie 2002 – Oficiul Parohial și Consiliul, au făcut pregătiri în anticiparea Crăciunului: tipărirea și expedierea revistei de Crăciun, expedierea plicurilor de Crăciun, vizitarea vârstnicilor si bolnavilor pentru Spovedanii și Împărtășanii, organizarea grupelor de colindători (din 19 decembrie), săvârșirea slujbelor tipiconale până la anul nou, pregătirea programului de colinde pentru Ziua de Crăciun.
Începând din data de 15 decembrie 2002, Doamnele Reuniunii au organizat un Bake și Boutique Sale (19 decembrie), cu preparate culinare, cu obiecte de artizanat și cu decorațiuni de Crăciun, s-au preocupat de cumpărarea și decorarea bradului de Crăciun, au pregătit cârnați de casă, sarmale, cozonaci... și s-au pregătit pentru cel mai important eveniment de la finele anului, organizarea Revelionului.
31 decembrie 2002-1 ianuarie 2003 – REVELIONUL. Revelionul s-a ținut la Hotelul Marriott Hotel, din Marina Del Ray. Invitații speciali: Ansamblul „Timiș”, din România, cu muzică și dansuri populare românești din toate zonele folclorice ale României.
2003 - Anul vizitelor chiriarhale în Los Angeles (PS Irineu, de doua ori, Vlădica Nathaniel)
-
S-a mers cu Boboteaza si s-a facut sfintirea caselor la Boboteaza anului 2003.
-
La adunarea generală parohială din ziua de duminică 2 februarie 1998 se votaseră înlocuirea taxei de membrie a credincioșilor pentru parohie, cu un program al făgăduințelor, în vederea inițierii unui proiect de construcție al unui nou sfânt locaș. Sau anunțat noii membri ai consiliului parohial, în urma alegerilor di n cadrul Adunării Generale Parohiale din 7 februarie 2003.
-
22 Februarie 2003 – spectacolul extraordinar “Eu, tu şi... luna de pe cer”. Concertul a fost susţinut de către renumitele formaţii artistice din Romania, anume ASIA şi RO-MANIA, şi invitatul special Benone Sinulescu. Cei peste 350 de participanţi, în majoritate tineret, au umplut sala până la limită.
-
Duminică 2 Marie 2003, diaconul Bill Clark este hirotonit în Taina Preoției, în Biserica ROEA „Sf. Raphael” din Detroit, MI.
-
S-au tinut cu regularitate slujbele din Postul Mare 09 Martie – 27 Aprilie 2003. S-au facut Boteze, Inmormantari, Cununii, Parastase s.a. in decursul anului 2003 atit in Biserica cit si in Capela.
-
In data de 25 Martie am avut onoarea de a-L avea in mijlocul nostru pe PS Sa Irineu, Episcop-Vicar, care impreuna cu alti preoti din alte state, au slujit la Biserica noastra.
-
Tot la 25 Martie a avut loc Conferinta Preotilor Protoeriei Coastei Pacifice, la parohia Sf. Treime, Centrul Protoeriei Coastei Pacifice.
-
La 27 Aprilie 2003 am sarbatorit Sfintele Pasti printr-un banchet care desi a avut o participare mai modesta, a avut însă succes financiar.
-
18 Mai 2003 – S-a făcut o colectă de $ 225.00 în biserică pentru un grup de elevi, veniţi în Statele Unite la un concurs international, dela Colegiul Naţional “Grigore Moisil” din Braşov. Aceşti elevi, dimpreună cu colegii lor dela Liceul “Mesota”, se calificase pe Locul II la concursul Internaţional de Cibernetică, ceeace le-a oferit posibilitatea a concura, la Anaheim, pentru Marele Premiu. Dna Prof. Iulia Coconea, conducătoarea, şi în numele grupului studenţesc ne-a trimis o scrisoare de recunoştinţă pentru ajutorul oferit.
-
Duminică 25 mai 2003, DORU OCTAVIAN DUMITRU, cel mai bun comic din Romania, a susţinut - un spectacol în sala mare parohială, intitulat “Descheiat la Râs”.
-
In luna iunie, la sedinta lunara a Consiliului Parohial, s-a facut o dare de seama care cuprinde toate datele acestui eveniment.
-
Dupa cum toti stim, Hramul Bisericii din 14-15 iunie 2003, cu participarea PS Sa Irineu, s-a tinut vecernia mare, la proprietatea viitoarei biserici (Sambata 14 Iunie) iar Liturghia arhiereasca , din Duminica Rusaliilor 15 Iunie, urmata de banchetul de la Hotelul Hilton, din Glendale. Detaliile acestui Banchet sunt cuprinse in Revista “Viata Crestina”, no. 2-3 Aprilie-Septembrie 2003.
-
Unul din marile evenimente ce afecteaza in pozitiv viata spiritual-religioasa a parohiei noastre, a fost hirotonirea Parintelui Bill Clark (2 Martie 2003) la manastirea “Inaltarea Domnului”, din Detroit, din Michigan, de catre IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel.
-
La 3-6 iulie a avut loc Congresul Episcopiei ROEA, unde Sf. Treime a a fost reprezentata numai de catre Parintele Paroh.
-
13 iulie 2003 – Parohia noastră a fost vizitată de Ştefan şi Ana Maria Leca - Ştefan şi Ana Maria Leca sunt doi români care au străbătut lumea întreaga, plecând la 1 Decembrie, 2001 Ziua Naţională a României, din Câmpulung Muscel, într-un vehicol românesc ARO, străbătând lumea intreaga. Duminică 13 iulie crt., Biserica noastră I-a avut drept oaspeti, la finele servicului divin dl Stefan Leca a facut o prezentare detaliata a itinerariului lor pe mapamond. Cu acest prilej, s-a făcut o colectă în biserică, spre a încuraja timerarii oaspeţi în misiunea lor.
-
Retragerea spirituala a preotimii din Sudul Californiei care a avut loc la 4-6 Noiembrie, iar Duminica 9 noiembrie, IPS Arhiepiscop Nathaniel a slujit la Sf. Treime.
-
S-au tinut cu regularitate lectii de religie precedate de vecernia saptamanala, unde participarea a fost multumitoare (~ 15 credinciosi).
-
Este editată Revista “Viața Crestina”, Vol. 46, no.1-3 (Ianuarie-Martie, 2003), in format tiparit , în care s-au afișat donațiile de la Crăciunul anului 2002: Plicuri de Crăciun, Programul colindatului, etc.
-
Alte tematici centrale ale revistei “Viața Creștină”: Pregătire pentru primirea Tainei Sfintei Împărtășanii, de pr. Anton Frunză; Taina Sfintei Spovedanii, de părintele Cleopa; Obiceiuri și Simboluri de Paști: Lumânarea de Înviere, Ouăle Roșii, Pasca, Mielul, etc.
-
Prea Sfințitul Vicar Irineu Duvlea, în vizită în Protoieria Coastei Pacifice: Anaheim, Pomona Valley, Palm Springs, San Diego, și fără îndoială, la Biserica Sfânta Treime, cu ocazia Sfintelor Paști. Sfintelor Paști.
-
Întâlnirea Vlădicului +Irineu cu clericii Protoieriei Coastei Pacifice (25 Martie 2003).
-
S-au detaliat activitățile Reuniunii Doamnelor, legate de Sfintele Paști 2003 – proiecte special: cozonacii, bake & boutique sale, donații prin plicurile de Paști, programul făgăduințelor, școala duminicală.
-
Revista a anunțat trecerea la Domnul, în primul semestru al anului a unui număr de 5 credincioși: Ioan Funar, Lixandrina Stănescu, Radu Literat, Side Sebesan și Violet Reed Klekar
-
Se anunță Banchetul de Sfintele Paști, 27 aprilie 2003. Programul cultural este susținut de renumitul George Rotaru, în colaborare cu orhestra David Cassapu.
-
Se anunță Hramul Bisericii, 15 iunie 2003, Duminica Rusaliilor, în prezența PS Sale Episcopul +Irineu, la Hotelul Hilton, din Glendale. DJ: arhicunoscutul Alexandru Luca, solist de muzică ușoară și populară, din South-Bay/San Francisco.
-
2 articole (în limba engleză): Cum am devenit Ortodox, de John Sidebottom, și Pregătirea pentru Spovedanie, de Sf. John Kronstadt, au fost în vcentrul atenției cititorilor revistei Viața Creștină, în secțiunea Engleză.
-
În periodicul „Viața Creștină” (vol. 46, no.2-3 – Aprilie-Septembrie) au fost detaliate activitățile parohiale din acea perioadă: Hramul Bisericii (14-15 iunie 2003), sub auspiciile PS Sale Episcopul Irineu (însoțit de Arhimandritul dr. Mihail Filimon, astăzi, Episcopul Patriarhiei Române în Australia și Noua Zeelandă), cu o binecuvântare la noua proprietate din Sunland, în ajunul zilei de Hram. În ziua Cincizecimii, Ziua Hramului, biserica a fost neîncăpătoare. După serviciul Divin, s-a ținut banchetul Hramului, la Hotelul Hilton, din Glendale, cu participarea a cca 250 de enoriași. Revista Clipa, din Sudul Californiei a narat, detaliat, evenimentul.
-
Numita revistă a mai detaliat donațiile de Paști, prin plicuri, donații la Florii, și la Banchetul de Paști, Agapa de Paști, Donații de miei și alte ofrande pascale, etc.
-
Același număr al revistei ne-a detaliat lucrările celui de al 71-lea congres al Episcopiei ROEA: 65 de ani de la dedicarea Vetrei; Arhiepiscopul +Nathaniel, Doctor Honoris Cause al Universității din Oradea, etc.
-
Revista punctează prima retragere Spirituală ROEA 10-12 iunie 2003, la centrul spiritual Sf. Andrei, din Detroit, urmată de a Doua Retragere Spirituală pe Coasta de Vest, la Sacred Heart Retreat House, din Alhambra, California (4-6 noiembrie, 2003).
-
Revista adnotează încă 5 nume de credincioși plecați la Domnul în această perioadă: Mary Joan Radu, Vasile Pârvu, Cristea Guriță, Jenny Matroane, Mihail V. Leonte (pomenirea Mariei Scarlatescu, mama dnei Sabina Stoicescu), dar și binecunoscutul preot prof. și duhovnic Constantin Galeriu (decedat în România).
-
13 iulie 2003, biserica noastră a fost vizitată de Ștefan și Ana Maria Leca, 2 români cutezători, care au străbătut lumea întrega, plecând din România, în 1 decembrie 2001, din Câmpul Lung-Muscel, într-un vehicol românesc ARO, din România, prin Bulgaria, Turcia, Syria, Iordan, Saudi Arabia, Yemen, Sudan, Ethiopia, Kenia, Tanzania, Malawi, Mozambique, South Africa (au trecut apoi Atlanticul în America Latină prin Brazilia și Venezuela), apoi: Columbia, Panama, Nicaragua, Costa Rica, El Salvador, Honduras, Guatemala, Mexico, ajungând în august 2003 în Statele Unite... astfel că în cei cca 3 ani, au străbătut peste 30.000 km, peregrinând prin cca 50 de țări.
-
Interviul artorului Anatol Rezmeritsa acordat poetului academician Grigore Vieru (Revista Viața Creștină, vol. 46, no. 2-3, 2003, pg. 27-28).
-
Alte articole de fond, în aceeași revistă: Sf. Cruce, de pr. Prof. Dr. Ene Braniște (pg. #29-31); Portal Ortodox Românesc, de protopop Constantin Alecse (pg. #34); Cât este de veche credința Voastră, de. Pr. Dr. Mitiades Efthimiou (pg. #36); A plecat la Domnul Mitropolitul Anthony de Sourozh/Bloom (pag. #37)
-
Revista cuprinde, de asemenea, date privind încreștinarea a celor 16 prunci (meționați, cu date biografice, și numele părinților, și nașilor, pag.41-42), a celor 2 convertiți la Ortodoxie (Tracy-Lyn Allbert, și Jennifer Anne Marvel, pag. 42), a celor 7 miri, și mirese, ce au fost uniți în Taina Sfintei Căsătorii, în această perioadă(pag. 43-44)
-
Axiome ale Sfinților părinți (Pearls from the Holy Fathers), pag. 45-47.
-
Revista „ Viața Creștină”, vol. 46, no. 4 (Octombrie-Decembrie, 2003), detaliază: Pastorala Arhiepiscopului +Nathaniel, Nașterea cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos; de asemenea Pomenirea Închinării Magilor; Cuvântul de Învățătură al preotului paroh, la Nașterea Domnului; Calendarul Sărbătorilor de Iarnă, și Slujbele plănuite; Regizorul Dumitru Caranfil descrie Evenimentele Socio-Culturale din Sudul Californiei (Biblioteca Românească din Los Angeles); Tihna Culturii, de Ion Anton; Ziua Națională a României, de Ion Anton; Luați mâinile de pe trupul Republicii Moldova, de scriitorul Dan David (2003);
-
Anunțuri comunitare – LA CRĂCIUN: Postul Crăciunului, Vizitarea și Împărtășirea vârstnicilor, și bolnavilor, bake și Boutique sale, brad de crăciun, cârnați de casă, cozonaci, sarmale și piftie, plicurile de Crăciun, iată vin colindătorii, program de colinde, slujbele de Crăciun, etc...
-
Slujbe religioase - Decese (înmormântări): Valentin Radu, Joita Arau, Waltrude Maria Traianescu, Alexandru Stoicescu (pomenire de 35 de ani); Slujbe Arhierești: Retragerea Spirituală a clericilor ROEA, pe Coasta de Vest ...
-
Slujirea Vecerniei de către Vlădicul, în Anaheim, 8 noiembrie 2003
-
IPS Vlădica Nathaniel a pontificat Arhiereasca Liturghie în biserica Sf. Treime din Los Angeles, duminică 9 noiembrie 2003
- Duminica 30-noiembrie 2003, dupa Sfanta Liturghie s-a oficiat un Tedeum inchinat zilei Nationale a Poporului Roman si acelora care prin jertfa lor au facut posibila Marea Unire din 1918.
Printre participanti s-au aflat oaspeti de seama ai vietii culturale romano-americane. Este vorba de cativa dintre participantii la festivitatile culturale organizate la si de catre Consulatul General al Romaniei, respectiv poetul, scriitorul si directorul Editurii Criterion si al revistei Origini, Gabriel Stanescu, poeta si criticul literar Petra Vlah, artistul plastic Ovidiu Lebejoara, poetul Dan David, poetul Ion Nedelescu. Dupa Tedeum, Ion Anton a tinut un cuvant despre evenimentul cel mai important din intreaga istorie a poporului roman, infaptuirea statului unitar roman - Romania Mare- care a fost proclamata si consfintita de Adunarea Nationala de la Alba Iulia tinuta la 1 Decembrie 1918, aceasta zi istorica devenind cea mai mare sarbatoare a intregului popor roman. Acest lucru a fost posibil in urma unei lupte de veacuri a poporului roman, primul stat unitar roman fiind infaptuit inca din 1599, pentru scurt timp, de catre Mihai Viteazul. Pentru ca unitatea nationala sa se contureze a fost nevoie de timp pentru a se cristaliza masa etnica omogena, unitatea economica si nu in ultimul rand lingvistico-culturala, comunitatea psihico-spirituala, interesele si aspiratiile comune, toate generand o constiinta de sine a poporului roman. S-au citit versuri inchinate eroilor din cartea de aur a neamului. Au fost prezentati enoriasilor parohiei, oaspetii pomeniti mai sus si poeta Petra Vlah a citit din creatiile lirice ale celor doi poeti care si-au lansat culegerile de debut cu o zi inainte - Dan David si Ion Nedelescu.
-
Prin revista Viața Creștină s-a făcut convocarea Adunării Generale Parohiale din 8 februarie 2004.
-
La toate sarbatorile nationale: Unirea Principatelor, Unirea Basarabiei cu Patria Mama, Ziua Independentei, Unirea Transilvaniei cu Patria Mama, s-au tinut Slujbe Speciale de Multumita (traditionalele Te-Deum-uri), cuvantari ocazionale, si/sau scurte programe culturale.
-
Revelionul (31 decembrie-2003-1 ianuarie 2004) s-a ținut în sala mare parohială. Programul a fost susținut de către cunoscutul D.J. Alexandru Luca, cunoscut participanților din prestațiile anterioare (muzucă popuulară și ușoară), muzică internațională, voce, etc.
-
Ca de obicei, la început de an nou (luna lui Ianuarie), s-a mers cu boboteaza în parohie, și s-au întocmit rapoartele pentru adunarea general parohială, anunțată pentru ziua de duminică 8 februarie 2004.
-
Duminică 8 februarie s-a ținut Sedința Adunării Generale parohiale - După citirea și acceptarea rapoartelor, potrivit agendei avizată de către Sfânta Episcopie, s-au ales functionarii noului consiliului, dupa cum urmeaza: Presedinte: Dl Marian Şerban; Vice-Preşedinte: Dl Constantin Jercan ; Secretar: Dna Dora Serban; Casier: Dna Nastaca Cociuban; Epitrop I: Dl Vasile Rotaru; Epitrop II: Dl Octavian Cinca; Epitrop III: Dna Mandita Canciu; Controlor I: Dna Sabina Popescu; Controlor II Dna Getta Jercan. Delegații la Congres: Dl Marian Sarbu și Dl Constantin Jercan – Supleanți la Congres: Dl Robert Sarbu și Dl Ion Anton.
-
La şedinţa anuală a reuniunii doamnelor din 15 februarie 2004, s-au ales următoarele funcţionare ale noului comitet: Preşedintă: Mrs. Getta Jercan; Vice-preşedintă I: Mrs. Florica Rotaru; Vice-preşedintă II: Mrs. Nastaca Cociuban, Secretară: Mrs. Dora Serban; Casieră: Psa Elena Alecse; Controloare I: Mrs. Sabina Popescu; Controloare II: Psa Cristina Simonca; Delegată ARFORA I: Mrs. Getta Jercan, preşedintă (ex-officio); Delegată ARFORA II: Dna Psa Elena Alecse.
-
S-a tipărit, și expediat Revista “Viața Creștină”, ediția de Sfintele Paști. Iată și conținutul: Cuvânt la început de drum nou, Marian Şerban (preşedintele Consiliului Parohial 2004) - p. 3; Calendarul Bisericesc pe 2004 (Slujbele Religioase la Biserica Sf. Treime, numai în versiunea tipărită); Despre Post şi Milostenie (Părintele Arhim. Sofian), p.6; Postul – Călătoria către Paşte (din Ziarul “Ziua”), p. 7-8; Slujba Învierii (fragmente), pp. 9 – 11; Obiecte simbolice ale Patimilor Domnului Iisus, p. 11; Învierea Mântuitorului, pp 12-14; Tradiţii de Paşti, pp.14-16; Învierea, poezie de Mihai Eminescu, p.16; Raportul Comitetului de construcţie pe anul 2003/2004, pp.17-19; Funcţionarii parohiei pe anul 2004 (consiliu, reuniune, delegaţii la Congres 2003/2004); Dărnicia creştină: Oare, omul să-L înşele pe Dumnezeu ?, p. 19; Filmul despre Iisus şi evlavia ortodoxă, p. 21; Donaţii Financiare – Colinda, şi donaţiile în plicurile de Crăciun 2003, p. 22-23; Diverse: Lecţii de Religie, Rugaciuni pentru bolnavi, plicuri şi agapă de Paşte, etc.; Unirea Basarabiei (2004); Scriitoarea Elena Călugăru-Baciu, lansarea cărţii “Aripa Frântă”; și s-au enumerate câteva dintre Sfintele Taine ocazionale, ce s-au săvârșit în parohia noastră: Boteze (Baptisms); Funeralii (Înmormântări) – Funerals, etc.
-
În revista Viața Creștină, semestrul I, au fost consemnate evenimentele sacerdotale, privind: Postul Mare, Saptamana Patimilor, Sfintele Pasti (14 Martie-1 Mai, 2004); Slujbele din Saptamana Luminata, Inaltare si Rusalii (2 Mai-30 Mai, 2004) ; Slujba de Rusalii, si Banchet – 30 Mai, 2004.; Spovedanii şi Împărtăşanii; Vizitarea bolnavilor şi vârstnicilor (pasturile Sf. Paste si Craciun); Crăciun, colindători şi Programul colindelor. Revista Viața Creștină - In timpul anului 2004, revista “Viaţa Creştină” a avut o apariţie trimestrială, expunere “virtuală”, si 2 numere, format tipărit), conţinând articole de natură bisericească, si informatii utile, pentru cititorii de limba Română, despre realitatea românească contemporană, precum si informatii parohiale administrative, timpul si locul săvârsirii serviciilor religioase, programul scolii duminicale, activităti sociale si culturale (mese lunare, banchete, etc.). Revista pe Internet: - “www.publicatii.com” - Revista s-a trimis gratuit tuturor enoriasilor parohiei, si participantilor inscrisi in programul făgăduintelor al parohiei, pe intreg cuprinsul geografic deservit de comunitatea religioasă a parohiei Sfânta Treime din Sudul Californiei. De asemenea, s-a trimis tuturor preotilor Episcopiei de la Vatra Românească, inscrisi in programul de ²schimb de publicatii². Adresa: Viata Crestină/The Christian Life, c/o V.Rev.Fr.Constantin Alecse, P.O.Box 65-853, Los Angeles, CA 90065-0853. Web site: www. Publicatii.com
-
Educaţia religioasă în parohie: Predică duminicală la ambele slujbe; Lectiile de Religie (Februarie-Mai, 2004); Articole catehetice în “Viaţa Creştină”; Şcoala duminicală – Raportul Parintelui Bill Clark;
- Festivitatile Celei de a 65-a Aniversare A Bisericii Ortodoxe Române Sfanta Treime, sub Inaltul Patronaj Al IPS Sale +Arhiepiscopul Nathaniel (6-7 Noiembrie 2004)
File de istorie - Fondată la 25 iunie (şi incorporată la 11 noiembrie, 1939) de un grup de 25 persoane de origine Română, Biserica Ortodoxă Română “Sfânta Treime”, din Los Angeles, California, a sărbătorit anul acesta (2004) 65 de ani de existenţă.
In cei 65 de ani, parohia Sfânta Treime a fost deservită de 6 preoti: Martin Ionescu, în perioada (1939-1947), Grigore Coste (1948-1957), Victor Barbulescu (1957-1969), Anchidim Useriu (interim, 1969/1970), Richard Grabowski (1970-1982) si Constantin Alecse (din 1982 pana in prezent).
Festivităţile celei de a 65-a aniversare au fost marcate de câteva evenimente importante, pe care le vom menţiona în cele ce urmează:
Prezenţa în mijlocul nostru a Înaltului Ierarh, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, care a celebrat dimpreună cu noi aniversarea celor 24 de ani de Arhipăstorie, dela sfinţirea Sa în treapta Arhieriei, la 15 noiembrie 1980;
Demararea proiectului de construcţie al noii biserici în localitatea Sunland, CA: Planurile noii biserici şi a centrului cultural românesc din Sudul Californiei au fost deja înaintate la Primaria Metropolei Los Angeles-ului spre aprobare;
Înaltul Ierarh, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel (asistat de un sobor de preoţi) a slujit, sâmbătă 6 noiembrie crt., Serviciul Divin al Vecerniei la noua proprietate, împărtăşind enoriaşilor participanţi Arhipărinteşti Binecuvântări, înaintea începerii lucrărilor de construcţie ale noii biserici, şi edificiilor adiacente;
Întâlnirea Vlădicului Nathaniel cu liderii comunităţii (cca 40 de persoane), într-un cadru informal, la recepţia de sâmbătă seara, 6 noiembrie crt., la restaurantul Rusty Pelican din Glendale, unde a putut lua “pulsul” general al comunităţii, şi în special al liderilor parohiei, în ceeace priveşte noul proiect de construcţie, de multi-milioane, în localitatea Sunland, California, proiect pe care parohia Sfânta Treime îl va începe în câteva luni (primăvara anului 2005);
Liturghia Arhierească, şi hirotonisirea întru diacon a ipodiaconului dr. Razvan Iosif Bena, duminică 7 noiembrie crt., cu participarea a sute de credincioşi;
Organizarea unui banchet festiv, la Hotelul Hilton, din Glendale, California, cu participatea a cca 250 de persoane, pe bază de invitaţii, eveniment aniversar dedicat totodată şi ridicării de fonduri, atât de necesare împlinirii proiectului de construcţie al noului program.
Acatistele - www.Acatistier.org;
Basarabia - www.Basarabia.org
Biblia cu Trimiteri (text si audio) - www.RomanianBible.org
Biblioteca Teologica “Viata Crestina” - www.ViataCrestina.com
Biserica Ortodoxa Romana Sf. Treime din Los Angeles, California – www.SfantaTreime.org
Biserici Romanesti in America - www.RomanianChurches.orgBisericile Ortodoxe in Lume - www.OrthodoxChurches.net
Catedrala Sf. Treime - Proiect de Constructii - www.OrthodoxNet.org
Centrul Teologic “Sf. Andrei” din America - www.StAndrewsCenter.org
Colinde Romanesti - www.Colinde.org
Departamentul Misiunilor Episcopiei ROEA – www.OrthodoxAmerica.net
Dictionarul Teologilor Romani - www.TeologiRomani.com
Festivalul Romanesc 2002 - www.RomanianFestival.org
Manastirile din Romania - www.Manastiri.org
Mari Ierarhi ai BOR – www.TheWhosWho.net
PasteOrtodox.org - www.PasteOrtodox.org
Patriarhia Americana Virtuala - www.AmericanPatriarchate.org
Personalitati Romanesti pe Continent American - www.WhosWho.com.ro
Pr.Constantin Alecse pe InfoNet (Romania) - www.buzau.infonet.ro/article.php?sid=780
Protoieriei Coastei Pacifice – www.ViataCrestina.net
Psaltirea - www.Psaltirea.org
Revista “Viata Crestina” (Publicatii Duhovnicesti) - www.Publicatii.com
Rugaciuni Ortodoxe (Limba Romana) www.Rugaciuni.org
Rugaciuni Ortodoxe (Limba Engleza) www.OrthodoxPrayers.org
Seminarul Teologic din Buzau - www.STBz.org
Sfanta Liturghie (audio) - www.Liturghie.org
Sfanta Liturghie (text) - www.Liturghier.org
Spiritualitate - www.Spiritualitate.org
Spiritualitate Romaneasca - www.Biserica.org
Vietile Sfintilor: www.VietileSfintilor.org
-
Rapoartele Auxiliarelor Parohiale - Coslujitorii: Diaconul Iosif R. Bena, în biserică, din ziua hirotoniei, 7 noiembrie 2004.
-
Capela de Limbă Engleză: Parintele Bill Clark.
-
Functionarii Consiliului Parohial (2004):
Consiliul Parohial (preşedinte, dl Marian Şerban, şi vice-presedinte, dl Constantin Jercan, coordonarea activităţilor administrative, sociale, culturale, şedinţe;
Reuniunea Doamnelor (preşedintă: dna Getta Jercan), şedinţe, mese, banchetele de Hram, şi aniversare, spectacole (în colaborare cu dna psa Elena Alecse, dna Sabina Popescu, dnele Dora Şerban şi Adela Cinca, vicepreşedintele Florica Rotaru şi Nastaca Cociuban).
Şcoala duminicală – Părintele Bill Clark, Robin McGrath.
Epitropia (Dl. Vasile Rotaru, Măndiţa Canciu, Octavian Cinca şi Constantin Ciocan), slujbe, colectă generală, ocazională (Paşti şi Crăciun), făgăduinţe.
Casieria (dna Lenuta Cociuban), evidenţele financiare, depuneri bancare, efectuarea cheltuielilor.
Cantorii şi Corul bisericii. La strană, basistul Gabriel Vamvulescu, dr. Razvan Bena, tanarul Pavel Milea.
Dna Psa Elena Alecse, si toti membrii Comitetului de “Fund-Raising”, pentru extra-ordinara activitate de ridicare de fonduri, in tot cursul anului 2004: Hramul şi Aniversarea; proiectul “Eagle Fund-Raiser” raportate in Revista “Viata Crestina”, pe Internet, si in publicatiile romanesti locale.
2005 - Anul unei potențiale crizei administrative în parohia noastră
-
Revista Viața Creștină, ediția de Sfintele Paști 2005, VOL. 48, No.1-3 (Ianuarie-Martie) a fost tipărită și expediată tuturor enoriașilor bisericii, la începutul Sfântului și Marelui Post al Paștilor. Iată și cuprinsul: Pastile în lumea satului Romanesc; Slujbele din Postul Mare, Rusaliile si încheierea Perioadei Penticostarului; Învierea Mântuitorului; Viata Sfântului Calinic dela Cernica; Invitatie la Banchetul de Pasti; Formatia “Bosquito” din Brasov va cânta la banchetul de Paste; Indreptar pentru Spovedanie (193 intrebari); Adunarea Generala Parohiala (6 Februarie 2005); Sedinta de constituire a Consiliului Parohial si alegerea functionarilor-2005; Sedinta Reuniunii Doamnelor “Sfintii Imparati Constantin & Elena”- Procesul Verbal al Sedinței consiliului parohial din 10 Aprilie 2005 – Re-organizarea Consiliului; Spectacol in Los Angeles (lasatul secului Pastile 2005), Martie 11, 2005 - Comicul Jean Constantin a concertat in Los Angeles, California - Encore… pentru Jean Constantin - Martie 30, 2005. Slujbele sacerdotale ocazionale: Rugaciuni pentru bolnavii din parohie; Boteze – Baptisms, Conversions & Weddings; Inmormantari – Funerals. Donații: Donaţii la Crăciun, prin plicuri/Christmas Donations through Christmas Envelopes; Colindatorii si Donatii de Craciun prin Colindatori/Christmas Carolers and Caroling Donations.
-
Ședința noului consiliu parohial din 6 Februarie 2005, pentru alegerea funționarilor consiliului: După încheierea şedinţei Adunării Generale Parohiale din 6 Februarie crt., în jurul orelor 4:30 pm, membrii noului consiliu parohial au fost convocaţi în biserică pentru depunerea jurământului, constituirea noului consilu parohial şi alegerea funcţionarilor pe anul 2005. Sub preşedenţia părintelui paroh, s-a făcut apel nominal, s-a depus jurământul, şi s-au ales funcţionarii, după cum urmează: Dl. Dorian Serban este propus de dl. Constantin Jercan. Propunere sustinuta de dl. Vasile Rotaru. Votat: da. Alegerea Vicepresedintelui Consiliului Parohial. Dl. Grigore Birtoc este propus de dl. Dorian Serban. Propunere sustinuta de dl. Vasile Rotaru. Votat: da. Alegerea Secretarului Consiliului Parohial: Daniela Cufuioti este propusa de dl. Constantin Jercan. Propunere sustinuta de dl. Ion Anton. Votat: da. Alegerea Casierului Consiliului Parohial: D-na Cociuban este propusa de dl. Vasile Rotaru. Propunere sustinuta de dl. Ion Anton. Votat: da. Alegerea Epitrop I: Dl. Vasile Rotaru este propus de dl. Grigore Birtoc. Propunere sustinuta de dl. Constantin Jercan. Votat: da. Alegerea Epitrop II: D-na Mandita Canciu este propusa de dl. Vasile Rotaru. Propunere sustinuta de d-na preoteasa Elena Alecse. Votat: da. Alegerea Epitrop III: Dl. Constantin Ciocan este propus de d-na Sabina Popescu. Propunere sustinuta de dl. Constantin Jercan. Votat: da. Alegerea Controlorilor Consiliului Parohial. Controlor I: d-na Sabina Popescu propusa de d-na preoteasa Elena Alecse. Controlor II: d-na Getta Jercan propusa de d-na sabina Popescu. Propuneri sustinute de dl. Vasile Rotaru. Votat: da. Cuvant de accepțiune al noului președinte, dl Dorian Serban, exprimat în câteva cuvinte: “Parinte, cum m-ati crescut, asa mă aveti”.
-
Model de alegere a funcționarelor Reuniunii Doamnelor – Duminică 13 Februarie 2005, a avut loc Ședinta anuală a Reuniunii Doamnelor “Sf. Constantin și Elena”, din Los Angeles, California. Ședința s-a inceput la ora 2.00 pm cu Rugaciunea de Invocare rostita de preotul Paroh Constantin Alecse. S-a facut apelul nominal, 25 doamne prezente. Motiune de sustinere a Procesului Verbal pe anul 2004 – d-na Sabina Popescu. Votat 100%. Rapoarte prezentate: D-na Getta Jercan, Presedinta Reuniunii Doamnelor a prezentat un sumar al raportului pe anul 2004. Cu aceasta ocazie a multumit tuturor celor care au sustinut activitati, au ajutat la pregatirea parastaselor, la pregatirea meselor donate. Multumiri deosebite d-nei preotese, d-nei Florica Rotaru, d-nei Sabina Popescu si nu in ultimul rand sotului, dl. Jercan care a acordat timp si intelegere in sustinerea activitatilor Reuniunii Doamnelor. Prezentarea Raportului Financiar - Motiune de aprobare a Raportului Financiar: d-na Maria Dinca, secondata de d-na Ana Birtoc. Votat 100%. Raport Fund Raising – multumiri d-nei Sabina Popescu pentru ajutorul dat cu ocazia organizarii celei de a 65-a aniversari a Bisericii Sfanta Treime. Cuvantul Preotului Paroh: Parintele Alecse a prezentat noilor sosite in adunare importanta si rolul ARFORA, cuprinzand istoric, lista activitatilor si a proiectelor in care ARFORA este implicata. A multumit Reuniunii Doamnelor pentru pregatirea deosebita facuta de Sfintele Pasti. Alegerea Noului Comitet pe anul 2005. Alegerea funcționarelor Reuniunii Doamnelor pe anul 2005: Presedinta Reuniunii - D-na Getta Jercan este propusa de d-na Preoteasa. Secondeaza d-na Ana Birtoc si d-na Sabina Popescu. Votat 100%. Vicepresedinta I: D-na Paula Ciocan propusa de d-na Getta Jercan. Secondeaza d-na Ana Birtoc si d-na Maria Clotan. D-na Ciocan nu accepta functia. D-na Ana Birtoc este propusa de d-na Getta Jercan. Secondeaza d-na Sabina Popescu si d-na Maria Dinica. Votat 100%. Vicepresedinta II: D-na Livia Literat propusa de d-na Preoteasa Elena Alecse. Secondeaza d-na Sabina Popescu si d-na Ana Birtoc. Votat100%. Secretara: Daniela Cufuioti propusa de d-na Ecaterina Literat. Secondeaza d-na Preoteasa Elena Alecse. Votat 100%. Casiera: D-na Preoteasa Elena Alecse propusa de d-na Ana Birtoc. Secondeaza d-na Sabina Popescu. Votat 100%. Controloare I: D-na Sabina Popescu propusa de d-na Getta Jercan. Secondeaza d-na Clotan. Votat 100%. Controloare II: D-na Nastaca Cociuban propusa de d-na Ana Birtoc. Secondeaza d-na Jercan. Votat 100%. D-na Birtoc va fi “intermediar” intre Comitetul Reuniunii Doamnelor si membrii parohiei. Delegate ARFORA: Delegata I: d-na Getta Jercan; Delegata II: d-na Preoteasa Elena Alecse; Delegata III: Mrs. Maridee Moorhead; Mrs. Maridee Moorhead propusa de d-na Preoteasa Elena Alecse; Secondata de Daniela Cufuioti. Votat 100%. Propuneri si dezbateri - Pentru activitatea deosebita depusa timp de 20 de ani, doamnei Florica Rotaru i se acorda titlul de “Senior Advisor”; Propunere facuta cu caldura de d-na Getta Jercan, secondata de d-na Ana Birtoc. Votat 100%.
-
Criză parohială artificial - Ședința consiliului parohial de urgență: Duminică 10 Aprilie 2005, la orele 1:30 pm, a avut loc şedinţa specială a consiliului parohial, în sala de şedinţe a sălii parohiale, cu participarea majorităţii membrilor. Au participat la şedinţă următorii membri ai consiliului parohial: Dorian si Agripina Serban, Grigore si Ana Birtoc, Psa Elena Alecse, Constantin si Getta Jercan, Marian si Dora Serban, Panait si Daniela Cufuioti, Vasile Rotaru, Ion Anton, Parintele Virgil Anton, Viorel Tonef, Marian Sirbu, Sabina Popescu, Livia Literat si Părintele Constantin Alecse. Alegerea preşedintelui “pro-tempore” pentru anul 2005. Preşedintele Dorian Şerban, ales în aceasta funcţie pe deta de 6 Februarie crt., l-a anunţat pe părintele paroh că începând din 5 Aprilie current, că nu va mai putea împlinirea chemării administrative la preşedenţia consiliului pe 2005, datorită schimbărilor neprevăzute în serviciu (ce va necesita plecarea sa, săptămânală, din Los Angeles, în interes de serviciu, cel puţin pe următoarele 8-10 luni ale anului curent), precum şi alte obligaţii familiale presante. Cu toate că va lucra la o distanţă considerabilă de Los Angeles, dl Dorian Şerban, în calitatea sa de constructor general (general contractor) va continua să slujească în calitatea de consultant al comitetului de construcţii al bisericii noastre. Dl Ion Anton a fost propus, si după acceptare, a vost votat în unanimitate în funcţia de preşedinte pro-tempore, pentru anul 2005. Alegerea noului vice-preşedinte - Dl Grigore Birtoc, vice-preşedintele consiliului parohial, care a acceptat la 6 Februarie 2005, alegerea sa în respective funcţie numai datorită faptului că dl Dorian Şerban fusese ales preşedinte al consiliului (având încredere totală în deciziile sale), şi-a exprimat dorinţa de a fi eliberat din aceasta funcţie, rămânând a se concentra pe activităţile centrului de răcorotiare şi activităţile comitetului de construcţie. Consiliul a înţeles, şi respectat dorinţa dlui Birtoc, şi a ales – cu vot unanim – pe dl. Viorel Tonef în funcţia de vice-preşedinte al consiliului parohial. Consiliul a votat ca, fostul vice-preşedinte al consiliului, dl Grigore Birtoc, să reţină în continuare custodia “Centrului de Răcoritoare”. Numirea la Capelă a unui nou Capelan. Părintele Bill Clark, care, pensionându-se, s-a mutat cu familia în localitatea Prescott din Arizona, şi-a înaintat cererea de pensionare din poziţia de capelan al Capelei de Limbă Engleză a Bisericii noastre, începând cu data de 1 Aprilie 2005. În urma vacantării respectivului oficiu, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel a numit drept capelan al Capelei “Sfânta Treime”, pe părintele Virgil Anton, deja îmbisericit la parohia noastră (încă din 1 Septembrie 2004), cu începere dela 1 Aprilie 2005. Școala Duminicală și Clubul Parinţilor. Eforturile constante ale parohiei noastre au fost canalizate dintotdeauna către Şcoala Duminicală, Slujirea în Limba Engleză pentru ne-vorbitorii de Limbă Română, activităţi adecvate pentru tineretul LAROY, şi în ultimă instanţă, organizarea unul Club al Părinţilor. Prin vacantarea oficiului de preşedintă a Clubului Părinţilor (în stadiul de organizare), de către dna Agripina Şerban – care, spre regretul nostru, alături de soţ, dl Dorian Şerban, va fi temporar dezlocată de comunitate – oficiul parohial a hotarât reânvigorarea eforturilor parohiale pentru activităţile şcolii duminicale, sub conducerea directă a părintelui Virgil Anton, ajutat de către ipodiaconul Liviu George Constantinescu.
-
Model de pomelnic pentru rugăciuni comunitare (2005) - Atotputernice Doamne, Tamaduitor al sufletelor si trupurilor, care cobori pe oameni si tot Tu ii ridici, care pedepsesti si vindeci din nou, ai mila de (numele), pentru ca este bolnav (bolnava). Intinde-Ti bratul Tau tamaduitor, si vindeca pe el (ea), si ridica-l (o) din patul de suferinta. Goneste duhul de slabiciune din el (ea) si departeaza de la el (ea) durerea, ranile, febra si slabiciunile. Daca are pacate si greseli, iarta-i-le, din dragostea Ta pentru oameni. Dumnezeule ai mila de ceea ce a zidit mana Ta, intru Iisus Hristos, impreuna cu care esti binecuvantat si cu bunul si de viata datatorul Sfantul Duh, acum si in vecii vecilor. Amin. (Lista pomeniților): Florica Rotaru, Vasile Bruma, Sofia Bruma, Laurentiu Gogaltan, Sultana Sicu, Silvia Calustian, Teodosia Muciu, Iosif Anghioiu, Amoureta Anghioiu, Elena Cerghizan, Maria Panican, Mihai Buga, Elena Ciunga, Ioana Enescu, Tatiana Velcu, Elena Sapera, Maria Bejenaru, Mariana Cerghizan, Ara (ginerele Ipod. Ion Canciu), Mary Ann Clark & Mark (husband), Ioana Ploscaru (Romania), Nastea si Ioana (Romania)
-
Formația BOSQUITO din Romania a performat la Banchetul de Paști din 2005 - Radu Almasanu, Solo, şi alţi 3 colegi: Vichi, Misu si Darius formeaza trupa Bosquito, apreciata de tinerii din Romania pentru stilul musical aparte, un rock-latino, pe care il canta.
-
Picnicul din 8 octombrie 2005 - înlocuit de festivalul strugurilor - Neavând loc nici un picnic, sau vre-o altă activitate social-culturală pentru o perioadă de timp atât de îndelungată (în afara banchetelor de Paşte, Hram sau Crăciun), Consiliul Parohial şi Reuniunea Doamnelor au hotărât să organizeze un „festival al strugurilor”, în ziua de sâmbătă 8 Octombrie 2005, în sala mare parohială. Participarea celor cca 220 persoane plătite (cu bilete de intrare), şi alţi invitaţi speciali, pe lângă tineretul şi copiii sub 15 ani, care au beneficiat de intrare gratuită, a asigurat succesul cuvenit acestei activităţi de toamnă. Petrecerea “s-a bucurat de o reuşită deplină”, după cuvintele unei familii participante (Nicolae şi Marcela Sadrapeli, adevăraţi stâlpi al bisericii.
-
Retragerea Spirituală a clerului ROEA – 7/10 noiembrie 2005 - Continuând tradiţia deja inpământenită ca, anual, la începutul lunii Noiembrie, să se ţină în sudul Californiei retragerea spirituală a clerului Episcopiei dela Vatra Românească, anul acesta 2005, întâlnirea a avut loc între 7-10 noiembrie, tot la Mânăstirea Catolică “Sacred Heart”, din Alhambra. Conferinţa preoţească/Retragerea spirituală pe anul 2005 a fost convocată dela centrul eparhial, încă dela începutul lunii august crt. Astfel că, Ierarhii, preoţii şi diaconii eparhiei noastrei au avut posibilitatea să facă aranjamente din vreme spre a participa la această activitate. Cei 2 Ierarhi ai Episcopiei, IPS Sa Arhiepiscopul Nathaniel, şi PS Sa Episcopul Irineu, dimpreună cu cca 30 de clerici activi în parohiile şi misiunile Episcopiei, din Statele Unite şi Canada, au petrecut împreună 4 zile de trăire spirituală, rugăciune zilnică, şi participare la conferinţe teologice şi proiecte pastorale. În fiecare zi, dimineaţa şi seara, am participat la sfintele slujbe divine, în Capela, unde clericii s-au spovedit şi au beneficiat de timp de reculegere şi meditaţie personală. Dintre prezentările făcute, menţionăm următoarele: I). Preotul, soţ, părinte şi păstor, alocuţiunea P.Cuv. Arhimandrit Joseph Morris, care s-a bucurat de binemeritate aprecieri din partea participanţilor. Împărţiţi în 4 grupe, clericii au reflectat asupra celor 3 coordonate esenţiale ale conferinţei: a). Piedicile întâmpinate în strădaniile noastre de a păstra imaginea curată a căsătoriei sfinte; b). Ce schimbări va trebui să facem în viaţa noastră de familie, în urma ascultării alocuţiunii prezentate; c). Ce acţiuni specifice trebuie să luăm în conduita noastră zilnică, în prezent şi pe o perioadă mai îndelungată de timp. II). Zeciuiala - precept biblic, prezentare făcută de P.C. Dcn. John Bujea. În prezentarea sa, dr. Bujea aduce argumentele biblice în suportul “zeciuielii”, aşa cu a fost ea practicată în Vechiul Testament, şi cum ar trebui să fie respectată şi practicată universal şi în Noul Legământ. S-a discutat în detaliu despre sistemele de membrie şi făgăduinţe, practici curente în parohiile şi misiunile episcopiei, şi s-a evidenţiat, printr-o diagramă financiară, beneficial pe care l-ar avea atât parohiile, pe plan local, şi episcopia, pe plan naţional, dacă sistemul zeciuielei s-ar practica şi în parohiile episcopiei noastre. III). Previziune: Episcopie şi parohii, în viitorul apropiat şi pe termen lung, prezentare făcută de P.C. Ian Pac-Urar.
-
Miercuri 9 noiembrie 2005 - Masa după Vecernia Preoţilor, de la Retragerea spirituală din Al Hambra. Masa a fost donată după cum urmează: Paulina Ciocan a donat peştele şi orezul; Fam. Constantin şi Getta Jercan a donat şi pregătit ciorba de peşte; Reuniunea Doamnelor a donat prăjiturile; Au gătit şi servit: Psa Elena Alecse, Paulina Ciocan, Constantin şi Getta Jercan.
-
Slujbe ocazionale în 2005 - Boteze: - 8 ianuarie 2005 - Botezul lui Christopher James Puiu, fiul lui Cristian & Cristina Puiu. Nasa de botez: Janet Bravo - 2. Pe 9 ianuarie 2005, Alexander Goga, fiul lui Constantin & Magdalena Goga, nascut pe25 iule 2004, a primit Sfantul Botez in biserica noastra.. Nasul de botez: Constantin Goga (var de tata ce poarta acelasi nume) - 3. 29 ianuarie 2005 - Botezul lui Seth David Bruer, fiu al lui Scott Bruer & Cristine Anne Peterson. Nasii: Chris Christea &Richard Peterson. Seth s-a nascut pe 18 Noiembrie , 2004 - 4. Michelle Jean Kimura, fiica lui Carol si Michael Kimura, nascuta in Honolulu pe 4 August 1969, a primit Sfantul Botez in 29 ianuarie 2005. Nasii: Brian & Sue Pottock - 5. Pe 30 ianuarie 2005, Ariana Ioana Panaitidi, fiica lui Toma Cosmin si Raluca Panaitidi a primit Sfantul Botez in biserica noastra. Au facut onoarea de nasi: Emil & Eliza Cristea. Ariana a fost nascuta pe 6 ianuarie 2005 - 6. Victoria Amy Popescu, fiica lui Nicoleta Rodica & Sorin Gabriel Popescu, nascuta pe 16 ianuarie 2005, a primit Sfantul Botez pe 5 martie 2005. Nasii: Elena & Dumitru Neagu - 7. Duminica 6 martie 2005, Natalia Madlen Vassilian, fiica lui David & Irina Vassilian, a primit Sfantul Botez in biserica noastra. Nasa de botez: Rosemary Akoboff - 8. Pe 26 martie 2005 - Elijah Hardy Djorsing, nascut pe 16 februarie 2005, fiul lui Sven Erik si Cornelia Djorsing a primit Sfantul Botez in biserica noastra. Nasa: Cristina Iancu. Nas onorific: Junyong Choe - 9. Stefan Juganu; Duminica, 10 aprilie 2005 - Stefan Juganu, fiul lui Nicholas Juganu Sr. & Monica Juganu, nascut pe 10 februarie 2005 in Woodland Hills, California, a primit Sfantul Botez in Biserica Sfanta Treime. Cinstea de nasi apartine distinsilor nostrii credinciosi: Dan Platt si sotia Paula Matei-Platt, Leontina Matei-Himber (sora Paulei) si matriarhului familiei, Ioana Matei (Leontina & mama Paulei). Clerul ce a oficiat: V. Rev. Fr. Constantin Alecse si Fr. Virgil Anton, co-slujitor; 10. Victoria Anghel, nascuta pe 8 octombrie, 2004 in Malmo-Sweden of parents: Constantin & Mihaela Anghel (nascuta: Gilda) a fost botezata in biserica Sfanta Treime in Los Angeles, California, de catre V. Rev. Fr. Constantin Alecse, preotul parohiei, intr-o sambata 7 mai 2005. Victor & Maria Mangu, credinciosi ai parohiei noastre sunt binecuvantatii nasi ai celei proaspat botezata Victoria. Felicitari! - 11. Alexis Stephanie Truta, nascuta pe 27 decembrie 2004 in Fresno, California, fiica lui Daniela & dr.Mircea Truta, a fost botezata in Biserica Sfanta Treime de catre V. Rev. Fr. Constantin Alecse, sambata 7 May 2005. Mitch & Gabriela Anderson din Buena Park, CA, au avut onoarea de nasi. Felicitari! – 12. Jacob Vasile Buboi, fiul lui Vasile Marian Buboi si Denise Ann Buboi, nascut pe 6 ianuarie 2005, a primit Sfantul Botez in Biserica Sfanta Treime in Los Angeles, California la data de 21 mai 2005. Preotul oficiant: V. Rev. Fr. Constantin Alecse. nasii: Silvan Gheorghe si Rebekah Buboi - 13. Colin Constantin Sapera - mult iubitul fiu al avocatului Steve & Roxana Sapera din Tarzana, California, a primit Sfantul Botez pe data de duminica, 22 mai 2005 in Biserica Ortodoxa Greaca"St. Nicholas in Northridge, California. Colin Constantin Sapera a fost nascut pe 20 aprilie 2004 in Tarzana, California. Cei care au oficiat: V. Rev. Fr. Constantin Alecse preot al Bisericii Sfanta Treime si V. Rev. Fr. Constantine (Costa) Valantasis de la Biserica Ortodoxa Greaca St. Nicholas . Onoarea de Nasi (sponsors) a apartinut lui: George, Rodica, Nicholas si Elene Grasu. Felicitari! - 14. Izabela Popa - Duminica 29 mai 2005. Biserica Sfanta Treine din Los Angeles, California. Izabela Popa, fiica lui Calin si Delia Popa, nascuta pe 6 martie 2005 in Los Angeles, California, a fost crestinata de Fr. Constantin Alecse, prin Sfantul Botez. Nasi: Adrian & Cristina Aelenei - 15. George Izvernari, fiul lui Ioan Izvernari si Maria (nascuta: Potoceanu) Izvernari, nascut pe 1iulie 1953 in Romania,a primit Sfantul Botez in Biserica Sfanta Treime in Los Angeles, California pe 16 iunie 2005. Nas: Panait-Lucian Cufuioti; 16. Colby Tyler Sapera, fiul lui Cristian si Mariana Sapera a primit Sfantul Botez in Biserica Sfanta Treime in Los Angeles, California, in ziua de Rusalii-19 iunie 2005. Onoarea de nasi apartine lui Mihai si Kira Sutaru. Felicitarile noastre proaspatului botezat Colby Tyler, parintilor, bunicilor si nasilor - distinsele familii: Neculai Sapera si Dumitru Goga; 17. Evan Paul Barela, fiul lui Brandon si Michaela Barela, nascut pe 19 martie 2005 in Fullerton, California, a primit Sfantul Botez pe data de sambata 25 iunie 2005 pn Biserica Sfanta Treime Los Angeles, California. Oficiant: V. Rev. Fr. Constantin Alecse. Onoarea de nasi le apartine lui Ana si Grigore Birtoc. Felicitari; 18. Greer Dior Drosu, fiica iubita a D-lui Eric Roth si D-nei Alexandra Drosu, GREER DIOR DROSU-ROTH, a primit Sfantul Botez in Biserica Sfanta Treime in Los Angeles, California.Preot Oficiant: Very Rev. Fr. Constantin Alecse. Onoarea de nasi a revenit lui: Gabriela Drosu si Kristi McKinney. Greer Dior a fost nascuta in Los Angeles, pe 20 decembrie 2004.A fost botezata pe 9 iulie 2005; 19. Christopher John Vertan, iubitul fiu al lui Marius si Marsha Vertan, nascut pe 2 septembrie 2004 in Los Angeles, a primit Sfantul Botez in Biserica Sfanta Treime Los Angeles, duminica 10 iulie 2005. Onoarea de Nasi a apartinut lui Dumitru si Elena Culetu din New York Felicitari; 20. Camille Annette Stancin, fiica lui Kenneth George si Hilda Stancin, nascuta pe 4 octombrie 1962 in Los Angeles, CA a primit Sfantul Botez in Biserica Sfanta Treime 1 septembrie 2005. Preot oficiant: Fr. Constantin Alecse. Nas: Brian Smith; 21. Laura Anastasia Contreras, fiica lui David si Camelia Contreras, nascuta in Los Angeles pe 4 aprilie 2005, a fost crestinata de V. Rev. Fr. Constantin Alecse pe 17septembrie 2005 in Biserica Sfanta Treime. Nasi: Caesar Contreras si Irma Lopez;; 22. George Philipe Ghenea, nascut la data de 17 iunie 2005, pruncul distinsei familii Georgeta si Catalin Ghenea (Consului General al Romaniei la Los Angeles, CA), a primit Taina Sfantului Botez la data de 24 Septembrie 2005, in Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime din Los Angeles, California. Onoare de nasi apartine dlui Andrei I. Popilian & dnei Marina Budau, veniti special din Romania la Los Angeles, pentru acest Sfant si Mare Eveniment. Taina Sfantului Botez a fost oficiata de catre cei 4 preoti ortodocsi romani din Los Angeles, dupa cum urmeaza - Prea Cucerniciile Lor: Constantin Alecse, parohul bisericii Sfanta Treime, Mihai Carpinisanu, parohul bisericii Sfintii Arhangheli dinTorrance, (Cuv.) Nicodim Bibart, parohul bisericii Sfanta Cruce din Hollywood, si Virgil Anton, capelanatul Sfintei Treimi din Los Angeles. Felicitari sincere pruncului nou-botezat George Philipe, nasilor, parintilor, si tuturor rudeniilor din Romania care, din binecuvantate pricini, nu au putut fi prezente la Botezul pruncului George Philipe Ghenea; 23. Gemenii: Evan Ancu-Gheorghiu & 24. Elise Ancu Gheorghiu - gemenii Evan Theodore-Joseph si Elise Agavni Ancu, nascuti pe 19 iulie 2005 in Pasadena CA, au primit Sfantul Botez sambata 1 October 2005. Gemenii- frate si sora -sunt binecuvantarea divina a tinerei si distinse familii a Dr. Edward si Jennifer Ancu din California. Evan & Elise Ancu sunt nepotii membrilor parohiei noastr Dr. Vasile si Haiganoush Ancu-Gheorghiu din Glendale, CA. Sfantul Botez a fost oficiat de Fr. Constantin Alecse, parintele paroh al Bisericii Sfanta Treime din Los Angeles CA. Onoarea de nasi a apartinut lui Daniela (Ancu) si Tracy Alberts, Dona Oprisor si Clayton Wagner; 25. Daniel Eugene Palanceanu, Las Vegas, Nevada, sambata 12 noiembrie 2005. Daniel Eugene Palanceanu, fiul lui Fr. si al Psa Daniel Palanceanu din Las Vegas, Nevada a primit Sfantul Botez sambata 12 noiembrie 2005, in Biserica St. Mary's ROC, pastorita de parintele Danut. Sfantul Botez a fost oficiat de Prea Sfintia Sa Arhiepiscopul Irineu, asistat de Fr. Constantin Alecse din Los Angeles, CA, si Arhidiaconul Sebastian de la Vatra. Onoarea de nasi a apartinut distinsei familii a Dr. Ovidiu si Silvia Brescan din Las Vegas. Dr. Brescan este si presedintele consiliului parohial al St. Mary's. Un banchet la care au participat mai mult de 100 de oaspeti a fost oferit de nasi si de parintii copilului in sala de activitati sociale a bisericii.
-
Slujbe ocazionale (2005) – Căsătorii (2005) - 1. Marius Robert Popa si Michelle Jean Kimura au fost uniti in Sfanta Casatorie sambata 12 februarie 2005 in Biserica Sfintei Treimi din Los Angeles, California. Preot oficiant: V. Rev. Fr. Constantin Alecse. Nasi: Cornelia & Manea Dan Popa; 2. Manuel Vilcan (nascut in 16 aprilie 1977, n orasul Brasov) & Michelle (Statescu) Vilcan (nascuta la 11 ianuarie 1983) in ziua nuntii (Sambata 12 Martie, 2005, in orasul Arad), El Coronado, San Diego, California. Nasi: Jaqueline Chibarian si Joseph Aslanyan. Preot Oficiant: Parintele Constantin Alecse; 3. Constantin & Mihaela Anghel; Sambata,7 Mai 2005 - Constantin & Mihaela (Gilda) Anghel din Suedia au fost uniti in Taina Sfintei Casatorii in Biserica Sfanta Treime in Los Angeles, California. Onoarea de nasi a apartinut D-lui & D-nei Victor si Maria Mangu din Los Angeles,mult stimatii nostri enoriasi. Fie ca Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze noul cuplu casatorit. La multi ani; 4. Marius & Marsha Vertan (nascuta: Comboianu) au fost uniti in Taina Sfintei Casatorii, in Biserica Sfanta Treime, Los Angeles, California, duminica 10 iulie 2005.Nasii: Dumitru & Elena Culetu din New York. Preoti oficianti: Frs. Constantin Alecse si Virgil Anton. Felicitari; 5. Nicolae si Adina Anton - Sambata 16 iulie 2005, a avut loc casatoria religioasa a tinerilor Nicolae Anton si dra Adina Timplaru. Slujba religioasa a fost oficiata de catre Parintele Protopop Constantin Alecse, parohul Bisericii Ortodoxe Romane "Sfanta Treime", din Los Angeles, California (USA). Onoarea de nasi apartine cuplului: Valentin si Daniela Anton (fratele si respectiv "cumnata" mirelui, din Downey, California - USA). Tinerii Nicolae si Adina, ce urmau a fi casatoriti intru aceasta sfanta zi, fara a "trai impreuna inaintea nuntii", si-au exprimat dorinta "traditionala" de a se spovedi si impartasi, inaintea serviciului divin. Doamne, ce "pasare rara..."!!! Felicitari. 6. Andrew & Giorgiana Perceleanu - Andrew Perceleanu si Giorgiana Grasu au fost uniti in Taina Sfintei Casatorii duminica,21 August 2005 in Biserica Ortodoxa Greaca St. Nicholas in Northridge, California. Preot oficiant: Fr. Constantin Alecse Biserica Sfanta Treime din Los Angeles, California. Mirele Andrew este fiulu lui Aura si Dumitru Perceleanu din New York, mireasa Giorgiana este fiica lui Elena si Sofrone (Hronciu) Grasu din Northridge, California. Onoarea de nasi a revenit distinsei familii D-nul George si Dr. Rodica Grasu din Tarzana, California. Felicitari Andrew si Giorgiana; 7. Viorel & Paula Vladoiu din North Hollywood, California au fost uniti in Taina Sfintei Casatorii sambata 20 August 2005 in Biserica Sfanta Treime Los Angeles, CA, de catre Fr. Constantin Alecse, preotul parohiei. Onoarea de nasi a apartinut D-lui & D-nei. Mircea si Floris Laculeanu din Las Vegas, Nevada. Felicitari! 8. Raul Marinescu & Cristina Melicova au fost uniti in Taina Sfintei Casatorii V. Rev. Fr. Constantin Alecse, de la Biserica Sfanta Treime din Los Angeles, sambata 4 Septembrie, 2005. Nasi: Startac Bunytian & Bianca Marinescu. Ceremonia a fost oficiata in Biserica Ortodoxa Greaca St. Nicholas din Northridge, California. 9. Adrian si Carolina (nascuta: Balamaci) Dumitrescu, casatoriti civil pe 28 August 2005, au fost uniti in Taina Sfintei Casatorii duminica 25 September 2005 - in Biserica Ortodoxa Greaca St. Anthony - Pasadena, California. Onoarea de nasi a revenit D-lui & D-nei George & Ramona Bilancsuk, din Romania,care au venit in USA, special pentru acest eveniment binecuvantat. Mirele, Adrian, este fiul D-lui Nicolae Dumitrescu si al D-nei Paula Mihai din Romania, si fratele lui Nicoleta Bila (din Romania) care au fost reprezentantii parintilor la nunta fratelui. Parintii nu au putut participa din"motive binecuvantate".Mireasa, Carolina, este fiica D-lui & D-nei Toma si Georgeta Balamaci, din Sudul Californiei. Taina Sfintei Casatorii a fost oficiata de V. Rev. Frs. Constantin Alecse, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Romane Sfanta Treime (Los Angeles, CA); Efstathios V. Mylonas PH D, parintele paroh al Bisericii Ortodoxe Greaca St. Anthony ; si Virgil Anton, co-slujitor al Bisericii Ortodoxe Romane Sfanta Treime. Raspunsurile liturgice au fost date de Pericles, cantorul bisericii gazda. Felicitari!
Perioada 1982-1989 | Perioada 1990-1994 | Perioada 1995-1999 |
Perioada 2000-2005 | Perioada 2006-2010 | Perioada 2011-2017 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |