|
---|
CAPITOLUL VII – STATUL CALIFORNIA VII. ISTORICUL PAROHIEI „SFÂNTA TREIME”
Slujirea de către părintele protopop Victor Bărbulescu a. Implicarea părintelui protopop în dinamizarea activității parohiei Notă: Pentru mărirea fotografiilor, apăsați pe fiecare imagine în parte 1957 4 august. Adunarea Generală Parohială, prezidată de Prea Sfinția Sa Episcopul Valerian, alege cu unanimitate de voturi ca paroh pe Prea Cucernicul Pr Victor Bărbulescu, Protopop al Protopopiatului Mid-West, Chicago. |
Pentru mărirea fotografiei apăsați aici, sau pe imaginea de mai sus |
1958 8 decembrie. Renumitul poet Aron Cotrus, care trăiește în La Canada, în casa familiei Iosif Brezean, cu ocazia comemorării Unirii Transilvaniei, citește poezia Psalm Românesc, compusă de el la data de 27 noiembrie 1958. 1959 25 octombrie. Se sărbătorește aniversarea de 20 ani a parohiei. Slujește Prea Sfinția Sa Episcopul Valerian, preotul Bărbulescu și diaconul Richard Grabowski. John Maior este președintele Comitetului de Organizare, iar John C. Chiolak maestru de ceremonii. Opt membri ai familiilor primilor rornâni din California, încă în viață, iau parte la această aniversare. Mama Paraschiva Axenty și copiii: John, Sam cu soția și un baiat Bob; George cu soția; Ed cu soția, Stuard cu soția și copiii; Johnny cu soția și copiii și David cu sotia și copiii. 1960 |
21 februarie. Are loc punerea pietrei de fundație, pentru noua
clădire a sălii parohiale (Romanian Parish Center).
8 mai. Vizita de onoare a Alteței Sale Regale Ileana, Prințesa de
România. Recepția în onoarea Alteței Sale este dată la Hotel Beverly Hilton din zona Hollywood.
21 august. Picnicul- Ziua Românilor - la Swiss Park din Duarte
organizat de biserică împreună cu societățile „Viitorul Român″ și „Doina″.
13 noiembrie. Se inaugurează și sfințește noua sală a parohiei. După nouă luni, construcția este terminată. CENTRUL PAROHIAL ROMÂN devine o realitate. Prea Sfinția Sa, Episcopul Valerian slujește la sfințire și prezidează festivitățile.
![]() |
![]() |
|
2 Tablouri: Hora și Carul cu boi (după Grigorescu), donate bisericii de actrița Paula Gibson
Descriere: Doamna James Gibson a donat aceasta lucrare, in memoria lui D. Draghiceanu, fondatorul Societatii ARC. La stânga: I love Romania my Country of Birth. It gave me life, vision and creative ability for my ancestors' blood course through my veins. La dreapta: I love America the Country of Free adoption it gave me not only the continuation of life, new vision at the opportunity for creation it embodies all the freedoms. Litere mici: Venerația pe care pictorul George Năsturel o poartă marelui Grigorescu i-a determinat aceasta inspirata interpretare. Dedicație - Litere majuscule: In memoria parinților mei Nicolae și Maria Iliescu, donez această nostalgică evocare a vremurilor stăbune (Paula Gibson).
1961
27 august. La invitația Consiliului Parohial, un grup de studenți
americani de la Școala de Limbi Străine a Armatei Americane, din Monterey, vizitează biserica noastră, având astfel posibilitatea să practice limba română învățată la școală, conducătorul grupului fiind Prof. Dr. Traian Ocneanu.
1962
23-26 august. Secția locală a Organizației Tineretului Ortodox
Român-American (Laroy) a găzduit în biserică și în sălile parohiei, Al 13-lea Congres Anual al Organizației Tineretului (AROY) întitulat CONVENȚIA VESTUL DE AUR. A luat parte Prea Sf. Sa Episcopul Valerian, preoții V.Hațegan, F.Gâldău, Preda, Feica, Toconița și un număr mare de delegați veniți cu un tren special din Ohio, Michigan, Chicago și alte părți din USA și Canada.
9 septembrie. Picnicul „ziua Românilor" la Swiss Park Ranch în Sun
Valley. Profesorii și studenții Școalei de Limbi Străine de la Monterey, asistă la picnicul acesta, organizat de parohie și societățile „Viitorul Român″ și „Doina″.
b. La praznicul de douazeci de ani (1939 - 1959) - Duminică, 25 octombrie
Duminică, 25 octombrie - s-a sărbătorit jubileul de 20 ani al parohiei ortodoxe române „Sfânta Treime", din Los Angeles, California.
Această serbare a fost prilej de mare și importantă sărbătoare românească creștinească pentru sutele de români-americani care și-au stabilit până în prezent sediul în frumoasa Californie.
Sub numele orașului Los Angeles se subânțelege din ce în ce tot mai mult teritoriul a trei județe din sudul Californiei cu zeci de orașe și orașele suburbane care, laolaltă dau aspect de o „plăcintă". Deși în Los Angeles nu se poate vorbi de o colonie românească propriuzisă după tipul coloniilor românești din orașele din est, românii - ca și coloniștii sau cei de alte diferite nationalități sunt răsfirați peste întregul teritoriu din Southern California.
Cu toate acestea își centralizează activitatea național-religioasă mai ales în cadrul acestei parohii și în cadrul cetăților românești fraternale „Viitorul Român" „Doina" și „California" toate în strânsă legătură frățescă cu parohia. Serbarea aniversară s-a început deja cu o duminică înainte, când s-a slujit parastas pentru toți membri credincioși și binefăcători ai parohiei trecuți la cele veșișice în cei 20 de ani trecuți. În ziua aniversării, timpul a fost ideal, adică, nu prea cald.
Parohia a fost distinsă și onorată prin participarea a Prea Sfintiei Sale Valerian D. Trifa, Episcopul de mare cinste și respect al Episcopiei Ortodoxe Române din America, pontificând Sfânta Liturghie din această zi, asistat fiind de P.C. Părintele Prot. Victor Bărbulescu, paroh, și recent hirotonitul Părinte Diacon Richard Grabowski, și predicând cu tâlc și pentru timpul prezent, textul evanghelic al zilei, cu sfaturi și învățături folositoare pentru ferirea de duhul răului, ce bântuie.
În mod special s-a remarcat participarea mai multor membri din Asociatia Clerului Ortodox din Southern California, al cărei vicepreședinte este părintele Prot.Victor Bărbulescu, anume, părintele Peter Kallelis de la Catedrala „Sf. Sophia″ (greacă), părintele James C. Meena și părintele(cu preoteasa) John Reinhold de la Biserica Siriana, părintele Arhim. Dimitri Balach de la Biserica Sârbească, părintele(și d-na) Sergei Glagolev de la Biserica Rusă din Encino și părintele(cu d-na), Dimitri Gisetti de la biserica rusească.
În numele asociației a vorbit foarte frumos părintele James Meena despre binefacerile unei federațiuni a Bisericilor Ortodoxe din America și, în mod sincer și elogios, despre frumoasele merite de care s-a învrednicit în mod deosebit P.S.Sa Episcopul Valerian.
![]() |
![]() |
|
În semn de vie recunoștința pentru devotamentul lor față de interesele de bine ale parohiei, au fost prezentate în mod special și auxiliarele parohiei, anume, Reuniunea Femeilor „Sf. Treime", prin dna Helen Magean, președinte, care a folosit prilejul binevenit să prezinte parohiei un check de $1.000.00, pentru fondul de zidire; Corul Bisericesc, prin dna Mayberry, președinte, d-na Violet Vidican, vicepreședinte, P.T.A. al Școalei Duminicale și tânărul Peter Racataian, noul ales președinte al clubului „Laroy", au fost mult admirate, mai ales de oaspeții străini, frumoasele costume românești purtate cu justa mândrie de doamnele și d-șoarele care au servit la mese în durata banchetului, cărora li se cuvin și binemeritate aprecieri pentru elegantul decor la mese și în special decorul la masa din front, cu aspect de toamnă și, în mod simbolic, cu 20 lumânări aprinse și un tort aniversar cum nu se putea mai frumos. Întâiul invitat la cuvânt a fost parohul bisericii, care a relevat în termeni elogioși începuturile ortodoxismului românesc în California, aceasta atribuit providenței divine, în sensul că și aici să fie transplantată și cultivată cu sfințenie credința strămoșirilor noștri, rânduiți de soartă, să ajungă din toate ținuturile țării de naștere și aici. Banchetul aniversar a culminat prin cuvântarea elocventă și măiastră a P.S.Sale Episcopul Valerian, care a vorbit în lirnba engleză și a fost mult aplaudat. Pe durata banchetului mesenii au fost plăcut distrați cu arii românești, cântate la violină de profesionistul Alexandru și Ansamblul său.
Atât la slujba religioasă cât și la banchet și petrecere, s-au remarcat participanți români veniți din San Francisco, Fresno, San Diego, Calif., din Phoenix, Ariz. și alte orașe mai apropiate, la distanță de 80-100 mile de Los Angeles. Banchetului i-a urmat un frumos program cultural, în care s-au distins Corul Bisericesc, Penny Ciulei, care a cântat la acordeon frumoase piese muzicale și o trupă de actori amatori, compusa din dnii Teodor Bratu, Julian Pascu, John Sibisans și dna Regina (Rose) Bobanga, jucând piesele de teatru „Sticla din urmă" si „Nunta țiganului". Pe durata petrecerii dansante de seară, cu orchestra d-lui Nick Ciulei,(iți venea să crezi ca-i o petrecere de Crăciun sau de Paști), s-au tras bilete norocoase: Electric Shaver, donat de John Vidican și fam., câștigătorul fiind tânărul Daniel Racataian; Electric Toaster, donat de dna Elena Magean și castigat de un prieten al familiei dlui Nick Curea din Santa Monica; lotului de resortul Lake Arrowhead, d-l și d-na Nick Curea fiind donatorii și care a fost castigat, ca premiul lntii de dna Maria Grovu, din Riverside.
Așa s-a petrecut o zi măreață și frumoasa de românii Californiei." (Articol publicat în „SOLIA", noiembrie 1959).
1963
24 februarie. Aniversarea împlinirii de ZECE ANI de la resfințirea
bisericii. Slujește Prea Sfințitul nostru Episcop Valerian.
22 aprilie. In biserica noastră se ține ședința Consiliului Parohiilor
Ortodoxe din Sudul Californiei.
6 august. Studenții Seminarului „Sf. Vladimir” din Ney York, vizitează
biserica noastră în turneul organizat de octetul lor.
13 septembrie. Picnicul „Ziua Românilor" se ține la Jon Carroll
Ranch în Granada Hills. Parohia și societățile organizează picnicul.
1964 – Aniversarea de 25 ani a parohiei
![]() |
![]() |
|
9 februarie. Este dezvelită o placă din sala parohiei, pe care sunt
trecute numele acelora care au donat cărămizi la $100.00, de fiecare, pentru construcția centrului parohial român.
21 iunie. Festivitatea arderii Actului de Ipotecă (Burning of the
Mortgage) al noii săli parohiale. Costul acestei clădiri este achitat complect.
1 Septembrie. Picnicul „Ziua Românilor" la Swis Park în Duarte,
aranjat de parohie și societățile locale.
27 septembrie. Pr. Prot. Victor Bărbulescu, corul bisericii și un
număr de membri călătoresc să facă Sf. Liturghie pentru membrii parohiei din San Francisco. Opera misionară a preotului și parohiei noastre duce la înființarea parohiei „Invierea” pentru rornânii din Nordul Californiei.
Aniversarea de 25 ani a parohiei. Participă la slujbe și la masa festivă
Prea Sf. Sa Episcopul Valerian. Răspunsurile sunt date de corul bisericii, condus de Emil Ciontea. Maestrul de ceremonii a fost Julian Lapadat, președintele Consiliului Parohial.
1965
10 octombrie. Adunarea Generală decide cumpărarea proprietății la
3301 Verdugo Road, colț cu West Ave. 33, la prețul de $40.000.00. Scopul achiziționării acestei proprietăți a fost ca pe colțul acela să se zidească în viitor, o biserică nouă.
1966
5 lunie. Aniversarea a 100 de ani dela nașterea marelui poet George
Coșbuc. A avut loc un banchet în sala parohiei, cu program. Programul cultural a fost patronat de „Viitorul Român", Societatea „Doina", parohia „Sfânta Treime" și auxiliarele ei. Conferențiarul Profesor Basil Lapadat a rulat și un film documentar despre Gh. Coșbuc. Corul Parohiei a cântat piese muzicale pe versurile unor poezii ale lui Coșbuc, au fost recitate poezii și membrii parohiei au jucat o scenetă, „Moartea lui Fulger". Dirijorul corului a fost profesorul Ara Manash, absolvent al conservatorului de muzică „Ciprian Porumbescu" din București.
Jenny Maltrone, fosta cântăreață de muzică ușoară și Nicolae Sârbu, fost cântăreț la Opera din Belgrad, au cântat mai multe melodii, iar Arman George, cunoscut violonist, a încântat asistența cu talentul său. A fost o aniversare demnă de faima poetului.
22 septembrie. Aniversarea împlinirii a 15 ani de la înființarea
Societății „Doina”. Președintele ei, George Dascălu a prezidat banchetul, la care a luat parte și John Coman, președintele „Uniunii și Ligii". In programul cultural au fost recitări de poezii, o conferință, cântece și orchestră.
20 octombrie. Aniversarea de 20 ani a Reuniunii de Femei, cu servicii
religioase, banchet aniversar, cu program artistic, urmat de dans. Președintele Comitetului Organizator a fost Mary Barson, iar maestru de ceremonii - Mary Ciontea.
1 decembrie. Comemorarea împlinirii a 50 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă, România, prin rugăciuni speciale în biserică și o masă cu program în sala parohiei.
c. Aurel și Ana Vlaicu despre părintele VICTOR BĂRBULESCU
(Amintiri)
Inainte de a-mi părăsi țara, cineva mi-a spus „-ln California, curge lapte și miere”. Mai târziu, după câțiva ani, pripășit prin partea de Vest a Canadei, m-am hotărât să vin, să văd minunea. Dar pe întinderea acestei „Metafore" mai știam de existența unei Biserici Românești, conduse de Prea Sfinția Sa Valerian D Trifa.
La parohia „Sf. Treime” din Los Angeles, pe la jumătatea anilor ΄50, slujea părintele Coste, iar stranele erau pline cu o mulțime de cantori, în frunte cu - Charles Bobanga, George Popa, Nick Pandrea, John Domnar, Cișmaș, Bătrânu Bălan - etc.
Aici la Los Angeles, părintele Coste a decedat, după care, parohienii, în unanimitate l-au ales pe părintele Victor Bărbulescu, din Chicago. După aceea, la un răstimp, venind din nou la Biserica din Verdugo Road, în curte am fost întâmpinat de o d-nă: „-Sunt profesoara Felicia Bărbulescu", mi-a spus. Am rămas plăcut impresionat de întelepciunea cu urări de bun venit și bune roade în jurul Sfintei Biserici.
Intrând, apoi, în Sfântul Lăcaș, am sărutat Icoana de la Tetrapod. In strane, cantorii cântau imnurile de la Utrenie și am fost invitat numaidecât alături de ei, fiindcă mă cunosteau dinainte. Din altar, apoi, sa auzit o voce armonioasă, a Duhovnicului, Părintele Victor Bărbulescu.
„Binecuvântată este Împărăția Tatălui!". Cu această „Binecuvântare" ne-am hrănit sufletele, eu și jumătatea mea, timp de încă vreo 12 ani, cât a fost Sfinția Sa Protopop al Coastei de Vest. Această „Binecuvântare" este Inscripția de pe placa de Bronz, de la căpătâiul mormântului din țintirimul Forest Lawn Glendale, de când s-a săvârșit din viață. Odată stabiliți de-a binelea prin jurul parohiei, dimpreună cu soția, am început și noi, cu regularitate să frecventam Biserica, la toate ocaziile. Părintele Victor ne aștepta în curtea bisericii să ne spună ce mai e nou de-o săptămână și despre programul zilei, la Sf. Slujbă, ori după, în Biserică ori la Hală. Soseam primii și plecam ultimii.
Parohia „Sf. Treime” a fost și rămâne pentru noi, ca țara noastră, unde am lăsat pe cei dragi. Aici am găsit pe „Bătrânii Stejari”. Așa i-am botezat pe bătrâni și pionieri, pe care i-am găsit așteptându-ne cu toată dragostea, să ne adăpostim la umbra lor. Acei stejari, (erau de talia soților, Maior, Ciolac, Rancu) și alții, trecuți la cele veșnice, precum crâsnicul Moșu și Arghira Cristea, Vetica și Uica Pali Tiraș, Zorița și Taica Mândruț, acești adevărați robi și evlavioși în a se dărui și tot ce au putut face pentru Sf. Biserică.
Noii veniti mai erau familiile Gheorghe Saban, (D-na a pictat Catapeteasma), fam. Ing. Drăghiceanu, Mondocea, Constanța Basani (îngrijitoarea Bisericii), John Lapadat și câte vreun pribeag.
La Deniile din Postul Paștilor era în uz atunci și, citeam din Mijlocul Bisericii Pavecernița Mare, rânduită și tipărită nou de către Episcopul Valerian. Cântam acompaniat de soția Ana „Cu noi este Dumnezeu". Părintele Victor ne însoțea armonizând cântarea... In semn de mare mulțumire, se ridica în picioare, până-n vârful papucilor și se înălța în semn de laudă și mărire către Dumnezeu. Cu multă evlavie, îngenunchea la lungile rugăciuni preotești de Sf. Maslu, Rusalii și alte ocaziuni.
De aceea, noi l-am apreciat ca pe o adevarată față bisericească, având un plăcut timbru al vocii, cu mult talent muzical și pe deasupra, extrem de prezentabil, plin de un decent umor.
S-a întâmplat să moară, chiar în preajma Paștilor, 1968. Credinciosul Gheorghe Aron, bunic al d-șoarei Robin Kosek - (astăzi, mamă activă la Școala Duminicală) i-a citit priveghiul și prohodul chiar în săptămâna luminată, cu cântări ca și la Inviere.
Era mesajul pascal, cu care Părintele Victor ne întâmpinaseră, cu vreo 12 ani în urmă, mulțumindu-ne nouă, cantorilor, prin cuvintele: „-Sunt așa de fericit de felul cum am putut împlini aceste slujbe, pe care aș dori să mi se facă tot așa și mie!". Atotputernicul i-a implinit dorința, că la Paștele cele mai apropiate, din Anul Domnului 1969, sufletullui a fost chemat de Cel de Sus.
Vestea tristă s-a întins până la marginile pământului, așa că, la înmormântare, a venit și Vlădica Valerian, cu un Sobor de Preoți de la „Vatra Românească” și toți slujitorii ortodocși din Metropola – Parohiei „Sf. Treime” și „Invierea Domnului” din San Francisco și l-au jelit și prohodit două zile, imediat după Paști, prin Liturghii în săptămâna Luminată.
L-am plâns cu toții.
d. 30 de ani din viata Parohiei (amintiri, pe scurt)
(1939-1969)
În prezența Prea Sfinției Sale Valerian, parohia „Sf. Treime" din Los Angeles a sărbătorit a 30-a aniversare de existență și plata tuturor datoriilor.
A fost o vreme când rornânii din America, auzind de California li se părea o țară îndepărtată.
Trecuseră 30 de ani de când în orașul Los Angeles exista una dintre cele mai active colonii românești și o parohie înfloritoare. Istoria vieții românești din California își făcuseră existența încă din 1939, iar la 26 octombrie 1969 se sărbătoreau 30 de ani de existență. Firul vieții parohiale s-a început la 25 iunie 1939, când în casa familiei Petru Gherman de pe North Gage Street, s-au adunat 25 de români, cu scopul de a pune bazele unei parohii.
Primul comitet parohial a fost prezidat de Mike Șerban. O lună mai târziu au creat un fond bazat pe donațiile de „membru fondator". Intre acești membri fondatori s- a găsit și numele d-lui Nick Pandrea, care a fost prezent la festivitățile aniversare. Ca centru de activitate și pentru slujbe religioase ocazionale (oficiate la început de preotul Martin Ionescu) s-a folosit vreme îndelungată „sala Serban". Timp de aproape 10 ani, parohia a luptat cu greutățile începutului, cu lipsa de preoți și de slujbe regulate. In anul 1948 le-a venit în ajutor faptul că preotul Grigore Coste, din Erie, Pa., s-a mutat la Los Angeles pentru motive de sănătate și imediat a fost ales ca paroh. Cu părintele Coste s-a inaugurat o viață parohială mai regulată și, după trei ani, parohia a ajuns să-și cumpere proprietatea de pe Verdugo Rd.,o mică bisericuță episcopală, cu o casă și ceva loc în jur. Cumpărarea a fost posibilă printr-un împrumut imediat și personal de $16,000.00 din partea familiei George Voishan. Credincioșii nu s-au descurajat, ci prin dedicație, entuziasm și muncă voluntară au reconstruit biserica, au lărgit sala parohială și bucătăria și la data de 18 septembrie 1955, au putut avea sfintirea bisericii refăcute și dedicarea sălii parohiale. Incurajați de ceea ce pot face impreună, parohienii au cumpărat în anul 1956 și propietatea vecină de pe Verdugo Rd., și un an mai târziu au început cel mai vast program de construcție din istoria parohiei: o sală modernă, cu scenă, cu oficii, cu săli pentru Școala Duminicală și cu o ușă spre biserică, astfel ca în timpul slujbelor, dacă sunt mai mulți credincioși decât încap în biserică, ei pot participa la sfintele rugăciuni din sala parohială.
lntre timp parohia a pierdut pe părintele Grigore Coste, care a trecut la cele veșnice în ziua de 26 iulie1957. Prin voia Domnului și-a câstigat, însă, un nou paroh, în persoana părintelui protopop Victor Bărbulescu, care s-a mutat de la Chicago, la chemarea unanimă a parohienilor din Los Angeles și, a fost instalat ca paroh la data de 6 octombrie 1957. Sub conducerea părintelui Bărbulescu și cu asistența și entuziasmul unui contractor român, d-l John Vidican și a tuturor membrilor parohiei, programul de construcție a făcut progrese mari și astfel, la 13 noiembrie 1960, noua sală a fost inaugurată în prezența P.Sf.Sale Valerian și primind numele de „Romanian Parish Center" pentru că ea servește nu numai parohiei, dar tuturor activităților românești din Los Angeles și din jur. Odată aranjați cu sala, parohienii au mers un pas înainte și, la data aniversării de 25 de ani,au cumparat alte trei proprietăți din vecinătatea imediată a bisericii, cu suma de $40,000.00. Această sumă a fost plătită în perioada următoare și astfel între momentele mari ale aniversării de 30 de ani, a fost și formalitatea arderii „mortgage-ului", parohia scăpând de toate datoriile. Bucuria acestei împliniri a fost umbrită numai de faptul că pastorul sufletesc, care a călăuzit parohia în ultimii 12 ani, a trecut la Domnul în săptămâna Paștilor, anul acesta. Părintele protopop Victor Bărbulescu si-a înscris numele cu litere de aur în istoria aeestei parohii."
e. Festivitățile aniversare -30 de ani din viață a Parohiei (1939-1969)
+ Decesul Părintelui Protopop Victor Bărbulescu
Cu toată durerea încercată prin pierderea preotului paroh, Victor Bărbulescu, parohia a mers înainte cu planurile de sărbătorire a celor 30 de ani de existență. Între timp s-a procedat la alegerea unui nou paroh în persoana părintelui Anchidim Ușeriu, care urma să sosească în septembrie, dar suferind cunoscutul accident de automobil, parohia a făcut apel la preotul Coriolan Isacu să oficieze ca administrator până la însănătoșirea părintelui Achindim Ușeriu.
Programul aniversar a fost pregătit de un comitet compus din: George Miloș, presedinte; Silvia Ramba,toast-master; Emil Ciontea, Ironim Petrescu, John Chiolak, Viorel Petrescu și Edward Bzovy, membri; Helen Arglen, Ana Kosa, Silvia Ramba, Sophie Wilson și Clubul Tineretului LAROY, pregătiri și decorări; d-na Vetica Taran, președinta Reuniunii, asistată de membrele Reuniunii, cu pregătirea mâncării și a banchetului festiv; Edward Bzovy, asistat de Margaret Bzovy, Silvia Ramba, Ileana Petrescu, Emil Ciontea a dus la îndeplinirea editării, aranjarea și tipărirea, în excelente condiții, a unui album aniversar.
Sâmbătă seara, 25 octombrie 1969, în sala parohială a avut loc o recepție în cinstea P.Sf.Sale Valerian, la care au luat parte conducătorii Comitetului Organizator, ai Consiliului Parohial și ai Reuniunii de Femei. Centrul programului aniversar l-au constituit slujbele religioase, care au început cu Vecernia de sâmbătă seara, oficiată de părintele Isacu, răspunsurile fiind date de cantorul George Popa.
A doua zi, dumineca, după Utrenie, cu răspunsurile date de cantorii George Popa, Nick Pandrea, Aurel Vlaicu și Dr. Speriosu, a urmat Sf. Liturghie, oficiată de preotul Coriolan Isacu, în prezența P.S.Sale Valerian, care a dat binecuvântările și a ținut predica zilei, în romanește și englezește. Răspunsurile au fost date de corul parohiei, condus și instruit de Emil Ciontea și John Arglen (Iancu Ardelean). Slujbele din biserică s-au încheiat cu un parastas în memoria preoților care au servit parohia și a membrilor fondatori și susținători, trecuți la viața vesnică.
Participarea publicului la sfintele slujbe și la banchet a fost neașteptat de mare. Sute de credincioși au călătorit zeci de mile pentru a fi de față, umplând biserica și sala parohială. Mesele și sala au fost decorate cu flori, cu candelabre multicolore, cu șervețele speciale, dând nota de eleganță și festivitate întregii manifestări.
După servirea bucatelor, bine alese și la vreme puse în fața oaspeților, a urmat un scurt program, condus de na Silvia Ramba, care a întrodus pe oaspeții din afară, între care și preotul Gisetti de la biserica rusească și pr. John dela biserica episcopală, amândoi buni prieteni ai parohiei, și pe vorbitorii: George Miloș, președintele Comitetului Organizator, d-na Vetica Taran, președinta Reuniunii, care a făcut și o donație de 1,000 de dolari, parohiei; d-l John Chiolak, președintele Consiliului Parohial, care a călăuzit și călăuzește parohia în această perioadă; d-l Andrew Ciontea, tânărul președinte al Organizatiei Clubului LAROY, părintele Coriolan Isacu, administratorul parohial și P.Sf.Sa Valerian, care a fost vorbitorul principal. In vorbirea sa, Prea Sfinția Sa Valerian a scos în evidență serviciile aduse parohiei de către preotul Coste și preotul Bărbulescu și a dat îndrumări privitoare la prezent și viitor.Adunarea a fost apoi delectată cu un program românesc, pregătit de un grup de tineret introdus publicului de domnișoara Laura Speriosu. Programul a introdus următoarele tinere talente: Lucian Olaru, de 7 ani, cu recitarea „Rugăciune"; frații Bonca (Mircea, de 13 ani; Cornel de 11 ani și Victor de 9), care au prezentat două melodii românești la violină; surorile Frunză (Mariana de 16 ani și Virginia de 14) cu un duet vocal; Virgil Speriosu cu recitarea „Noi" de Octavian Goga; frații Pleșa (George de 18 ani, Smaranda, 16, Nicu 15 și Ramona, 10 - cu un program la vioară și violoncel și cu recitarea „La oglinda"; Cornel Dascălu, cu două recitări și domnișoara Blosiu cu o recitare.
Organizatorii și mai ales micii artiști au fost răsplătiți cu repetate aplauze din partea publicului. Festivitățile s-au încheiat cu o petrecere românescă, care a durat până seara la 8, când publicul, compus din credincioși și prieteni ai parohiei, locuind la mari depărtări, au luat drumul spre casă cu amintirea plăcută a unei zile cu totul excepționale." (Reportaj selecționat din revista „SOLIA”, noiembrie, 1969)
Remembrances by daughter Veronica Barbulescu Puscas
Pr. Martin Ionescu, 1939-1947 |
Pr. Grigore Coste, 1948-1956 |
Prot. Victor Barbulescu, 1957-1969 |
Pr. Anchidim Useriu, 1970-1971 |
Pr. Richard Grabowski, 1971-1982 |
Prot. Constantin Alecse, 1982- |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|