CAPITOLUL V – ROMÂNII DIN AMERICA
(II). EPISCOPIA DE LA "VATRA ROMÂNEASCĂ"
B. IERARHII EPISCOPIEI ROEA"
 |
|
Episcopia Românească din America, sub Episcopul +Policarp (Moruşca)
- La 23 februarie 1936, apare primul număr al ziarului diocesan „Solia”, în Youngstown, Ohio;
- Între 5-7 septembrie 1936, Congresul Episcopiei adoptă Constituţia şi Regulamentele propuse de Episcopul Policarp;
- La 1 septembrie 1937, se cumpără proprietatea, îndeobşte cunoscută astăzi drept „Vatra Românească” din Grass Lake, Jackson/Detroit, Michigan;
- În iulie 1939, Episcopul Policarp pleacă în România. Începând Cel de al II-lea Război Mondial şi, apoi, instaurarea comuniştilor la putere, la finele războiului, Episcopului Policarp nu i se mai permite să se întoarcă în America. Cum ştim cu toţii, comunismul a fost introdus cu forţa în România şi, noua administraţie nu a şovăit să folosescă Biserica pentru propiile ei interese şi scopuri. - La 28 martie 1947, Congresul Special al Episcopiei, convocat la Detroit, a refuzat să accepte pe nou-numitul episcop al autorităţilor de la Bucureşti, în persoana lui +Antim Nica, ce făcuse studiile la Moscova, şi a hotărât întoarcerea la Constituţia şi Regulamentele adoptate la 30 octombrie - 1 noiembrie 1932, de către Congresul Anual de la Cleveland, votând, astfel, pentru autonomie administrativă totală faţă de Patriarhia Română.
In această calitate a organizat eparhia (cu 6 protopopiate, 44 parohii, 62 filiale, cu 43 biserici și 5 paraclise, deservite de 34 de preoți)... (citește aici întreaga biografie);
|
 |
|
Episcopia Românească din America, sub Episcopul +Valerian (Trifa)
La 27 aprilie 1952, nou-alesul Episcop-Vicar, Viorel D.Trifa, este hirotonit în treapta Arhieriei, în Philadelphia, de către un Sobor Arhieresc al Episcopilor Ucrainieni, luând numele monahal de +Valerian.
La 8 iulie 1952, Curtea Federală din Cleveland, Ohio, respinge petiţia Episcopului Andrei Moldovan, de a avea dreptul la „Vatra” şi aseturile sale, şi-i interzice dreptul la titlul-uzurpat, de a se numi „Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din America”.
Alegerea lui Viorel Trifa, în demnitatea de Episcop al Românilor din America, a stârnit din partea Bucureştiului o campanie muribundă împotriva Bisericii Române din America, cu scopul de a controla Episcopia, cea mai larga organizaţie românească din afara hotarelor României... (citește aici întreaga biografie).
|
 |
|
Episcopia Românească din America, sub Episcopul +Nathaniel (Popp)
In 1980, Congresul Episcopiei a ales un Episcop-Vicar, în persoana PS Sale Nathaniel Popp, care, după retragerea la pensie a Arhiepiscopului Valerian, în 1984, a fost ales Episcop Diocezan. Arhiepiscopul Valerian, părăseşte, voluntar, Statele Unite ale Americii în 1984, se stabileşte în Portugalia, auto-exilându-se în urma atacurilor violente din partea regimului communist şi de „mâna lungă” a proletariatului român, din România până în America, în colaborare cu unele persoane dubioase de alt neam, din America, unde-şi dă obştescul sfârşit în 1987, osemintele fiindu-i aduse şi înmormântate în cimitirul de la „Vatra Românească” pe care o slujeşte de peste 35 de ani.
Înalt prea Sfințitul +Arhiepiscopul Nathaniel (Popp), este vrednicul urmaș al Episcopului Policarp (Morușca) și al + Arhiepiscopului Valerian (Trifa), despre care am vorbit mai sus.
Înalt Prea-Sfintia Sa Arhiepiscopul NATHANIEL s-a nascut în Aurora, Ilinois, la 12 Iunie 1940, dintr-o familie de imigranti români din Ardeal (judetul Satu Mare), membri ai Bisericii Române Greco-Catolice Sf. Arhanghel Mihail din Aurora. .... . (citește aici întreaga biografie);. |
 |
|
Prea Sfințitul Episcop Vicar Irineu (Duvlea)
Irineu Duvlea (născut la 19 aprilie 1962, Alba Iulia) este episcopul vicar al Episcopiei ROEA (Vatra Românească), sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe din America (OCA).
PS Sa Episcopul Irineu Duvlea s-a născut la data de 19 aprilie 1962 în orașul Alba Iulia, din părinții Ioan și Aurelia Duvlea, creștini ortodocși, primind la botez numele de Ioan Duvlea. A urmat primele zece clase la Liceul Industrial Teiuș între anii 1968-1978, apoi a urmat cursuri de teologie la Seminarul Teologic din Cluj (1981-1987). După absolvirea acestora din urmă, a făcut studii universitare la Institutul Teologic "Andrei Șaguna" din Sibiu (1987-1991), având ca subiect al Tezei de Licență "Regulile de organizare și funcționare a Mânăstirilor din Biserica Ortodoxă Română"...
(citește aici întreaga biografie);
|
|
|